Now Reading
Binnenkort weer starten met het AstraZeneca-vaccin

Binnenkort weer starten met het AstraZeneca-vaccin

vaccin

Het stopzetten van het vaccin

Naar aanleiding van het advies vanuit het College ter Beoordelingen van Geneesmiddelen werd zondag het vaccineren met AstraZeneca voor twee weken stilgelegd. Dit nadat er vanuit Europese landen meldingen kwamen dat mensen onder de vijftig ernstige trombose en een tekort aan bloedplaatjes kregen. Wel werd er door het CBG gemeld dat de kans op die bijwerkingen klein zijn. Uit de groep van circa 200 miljoen gevaccineerden kwamen er tot dusver 25 meldingen binnen met deze klachten. De klachten speelden vooral op bij vrouwen jonger dan 55 jaar en ontstonden één tot twee weken na vaccinatie.

Het herstarten van het vaccineren met AstraZeneca

Volgens de toezichthouders van het CBG gaat het om een zeer zeldzame bijwerking van het vaccin. Daar dit niet met 100% zekerheid vastgesteld kan worden én omdat het dus juist zo’n extreem zeldzame bijwerking is, wordt het vaccin door de experts wel veiliggesteld. Uiteraard worden hier nog steeds verdere onderzoeken in gedaan en wordt het ziekteverloop van deze patiënten grondig onder de loep genomen.

Tijdens een online persmoment van afgelopen donderdagavond, meldt demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dat het AstraZeneca-vaccin weer per direct wordt opgenomen in het vaccinatieprogramma van Nederland. Eerder die dag kwamen Europese en Nederlandse toezichthouders tot de conclusie dat het vaccin veilig gebruikt kan worden, omdat er geen verband is vastgesteld tussen trombose in het algemeen en het middel. In de loop van de komende dagen zullen naar verwachting weer de eerste prikken worden gezet. Eerst zullen er nog zo’n 100.000 nieuwe afspraken gemaakt moeten worden voor degene die eigenlijk al een afspraak hadden staan.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top