Now Reading
Beleggen op latere leeftijd

Beleggen op latere leeftijd

Uw kinderen zijn inmiddels de deur uit en opeens heeft u wat extra centen te besteden die doorgaans aan de kinderen op ging. Wat gaat u daar mee doen? U kunt natuurlijk genieten van uw extra vrije tijd en een aantal reisjes plannen waar u normaal niet aan toe kwam, maar u kunt ook beginnen met beleggen en over een aantal jaar die reisjes verdubbelen! Maar let op, beleggen gaat natuurlijk niet zonder risico’s. Lees hier een aantal tips die u moet weten wanneer u op latere leeftijd begint met beleggen.

Heeft u het geld?

Het allerbelangrijkste is eerst: heeft u wel het geld om te beleggen? Daarmee wordt niet bedoeld uw hele bankrekening, maar geld dat u ‘over’ heeft. Maak ook nooit uw hele spaarrekening op aan het kopen van aandelen, maar gebruik het geld dat u eigenlijk kwijt kan. Denk bijvoorbeeld aan die extra centen die u nu spaart sinds de kinderen het huis uit zijn. Gebruik dat extraatje om een begin te maken met beleggen; zo loopt u minder risico.

Vergelijk verschillende brokers
Beginnen met beleggen lijkt makkelijk: u koopt wat aandelen in en uw wacht totdat u er wat geld aan gaat verdienen. Zo lijkt het ook daadwerkelijk te gaan, maar als u het goed wilt doen en winst wilt behalen, moet u toch wel enig vooronderzoek doen. Lees u daarom goed in wanneer u wilt beginnen met beleggen. Zo zoekt u eerst naar de juiste broker die bij u past; dit is een bank waarbij beleggen mogelijk is. Beleggen kunt u doen met een beleggersrekening bij de meeste banken, maar u kunt ook kiezen voor een online broker. Hier krijgt u soms zelfs een welkomstbonus. Let op, lees ook goed in wat die welkomstbonus precies inhoudt, dit verschilt per broker. Vergelijk daarom online de brokers in Nederland en maak uw keuze aan de hand van uw beleggingsstijl.

Waar gaat u in beleggen?
Wanneer u op latere leeftijd wilt beleggen, heeft u vast en zeker als eens nagedacht over waarin u wilt beleggen. Daarom is deze interesse natuurlijk ontstaan. Na de keuze van de broker is dit stap 2. U kunt beleggen in de vrij populaire grondstoffen, zoals olie, goud, zilver en cacao, maar u kunt ook kiezen voor obligaties, aandelen in bedrijven of bitcoins. Lees vaak de krant en houd de trends bij om te weten wat verstandig is om in te beleggen. Daarnaast is het slim om al wat bekend te raken met de koerspatronen waarin vraag en aanbod met elkaar spelen. Houd de koers in de gaten van de effecten waar u in wilt beleggen voordat u er daadwerkelijk mee begint om de fluctuaties te begrijpen. Dit hoeft absoluut geen technisch hoogstandje te zijn. Onthoud: wanneer de koers daalt, kan het snel weer stijgen doordat beleggers dit als een goed moment zien om weer in te kopen.

Long of short gaan
Wanneer u begint met beleggen zijn twee beleggingstermen goed om te onthouden: short en long beleggen. Met long gaan wordt bedoeld dat u effecten koopt met de verwachting dat de koers uiteindelijk zal gaan stijgen en u op een bepaald moment de effecten weer gaat verkopen. Met short gaan verwacht u dat de koers zal gaan dalen en u daar een positie op inneemt.

Wanneer u zich meer verdiept in beleggen en de koersfluctuaties begint te begrijpen, wordt beleggen vele malen leuker. Daarnaast worden uw winstkansen daarmee ook verhoogd en dat is natuurlijk het doel! Ga daarom niet blind beleggen en lees u goed in voordat u begint. Er zijn zelfs beleggingscursussen te volgen voor iedere leeftijd.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top