Met de auto of met het vliegtuig op wintersport?

Met de auto of met het vliegtuig op wintersport?

Wanneer u op wintersport gaat in bijvoorbeeld Oostenrijk of Zwitserland, moet u bepalen hoe u naar uw bestemming wilt reizen. De twee meest voor de hand liggende keuzes zijn reizen met de auto en reizen met het vliegtuig. Maar wat is nu het voordeel aan met de auto naar Oostenrijk rijden of vliegen naar wintersport? Wij zetten het in dit artikel voor u op een rijtje!

De voor- en nadelen van het reizen met de auto

Het reizen met de eigen auto en met de auto op wintersport gaan, biedt u heel veel vrijheid. U kunt zo snel of langzaam rijden als u wilt, en wanneer u bijvoorbeeld met de auto naar Zwitserland gaat, kunt u zelf bepalen of u deze rit in één keer rijdt, of dat u liever onderweg ergens overnacht en de rit opsplitst in twee kortere ritten. Hoewel het rijden met de auto u natuurlijk veel vrijheid biedt, kost het wel meer tijd om met de auto te reizen wanneer u dit vergelijkt met het nemen van het vliegtuig naar Oostenrijk of Zwitserland. Wat betreft het meenemen van spullen is de auto wel weer gemakkelijker. U kunt meer spullen meenemen en ski’s kunt u meenemen in de auto door middel van een skikoffer.

Files en snelwegen
Wanneer u met de auto rijdt, hebt u meer kans op files, zeker op de drukke snelwegen in Oostenrijk en Zwitserland. Zoals hierboven al genoemd werd, is de kans dat uw reis langer duurt met de auto een stuk groter dan wanneer u met het vliegtuig rijdt. Wel kunt u van tevoren bekijken welke snelwegen het meest druk zijn en op welke drukke wegen u file kunt verwachten. U kunt in zo’n geval zelf een andere route plannen of zorgen dat u op tijdstippen rijdt dat het rustiger op de weg is.

Verplicht in de auto
Gaat u met de auto op wintersport? Dan is het verstandig om van tevoren te controleren wat er verplicht in de auto mee moet wanneer u naar Zwitserland of Oostenrijk rijdt. In de meeste gevallen is het meenemen van een gevarendriehoek, een EHBO-doos en het meenemen van veiligheidshesjes die voldoen aan de wettelijke eisen een verplichting in de meeste Europese landen. Deze items heeft u nodig wanneer u vanwege pech of vanwege een ongeval langs de weg komt te staan. Met een gevarendriehoek en veiligheidshesjes kunt u uzelf en uw voertuig zichtbaar maken voor andere weggebruikers. In de winter is het bovendien in Oostenrijk en Zwitserland verplicht om te denken aan sneeuwkettingen en winterbanden. Het is in deze periode verplicht om met winterbanden te rijden en op sommige plekken (dit staat aangegeven met verkeersborden) is het verplicht om gebruik te maken van sneeuwkettingen.

Wegenvignet
Waar u, wanneer u met de auto op wintersport gaat, absoluut rekening mee moet houden, is het feit dat u een wegenvignet moet aanvragen voor uw auto. U hebt dit nodig om op de snelwegen in Zwitserland en Oostenrijk te mogen rijden. Zonder dit vignet loopt u het risico op een boete. U kunt dit zien als een manier om te betalen voor het gebruik van de wegen in het land waar u op wintersport gaat. Het vignet heeft u niet nodig voor álle wegen in Oostenrijk en Zwitserland, maar wel op de meeste grote snelwegen, die moeilijk zijn om te vermijden wanneer u met de auto op vakantie gaat.

Checklist auto wintersport

  • Een wegenvignet. Deze kunt u hier bestellen.
  • Winterbanden.
  • Sneeuwkettingen.
  • Gevarendriehoek.
  • Veiligheidshesje(s) (een hesje per passagier).

Vliegen naar Salzburg

Gaat u wintersporten in Oostenrijk? U kunt dan vliegen voor uw wintersport naar Salzburg. Vanaf hier kunt u heel eenvoudig naar uw wintersportbestemming reizen. Salzburg is de toegangspoort voor wintersporters die onderweg zijn naar Tirol (op zo’n 2,5 uur rijden afstand) én voor wintersporters die gaan skiën in Karinthië (op zo’n 2 uur rijden afstand). Dit maakt Salzburg de ideale luchthaven om naar te vliegen. Vanaf Salzburg kunt u een auto huren om op de plaats van uw bestemming te komen. Dit is de gemakkelijkste manier om vanaf Salzburg verder te reizen. Tegenover de terminal op de luchthaven vindt u een grote parkeergarage waar u een auto kunt huren.

De voor- en nadelen van het reizen met het vliegtuig

Wanneer u met het vliegtuig naar Oostenrijk of Zwitserland reist, kunt u van één ding zeker zijn: uw reistijd is kort! U bent in korte tijd op de plaats van bestemming. Wel moet u er rekening mee houden dat er, bovenop de tijd van de vlucht, altijd nog wachttijd komt. U moet wachten voordat u het vliegtuig in mag, u moet vaak vroeg aanwezig zijn op het vliegveld én na aankomst moet u wachten op uw bagage. Een nadeel aan vliegen is het feit dat u een beperkte hoeveelheid bagage kunt meenemen. Ski’s meenemen in het vliegtuig betekent bijvoorbeeld dat u extra bagage moet bijboeken. Ook is vliegen naar Oostenrijk of Zwitserland slechter voor het milieu dan kiezen voor een autorit.

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: