Met uw eigen auto op wintersport vakantie?

Met uw eigen auto op wintersport vakantie?

Gaat u dit jaar op wintersport? Meestal een erg leuk uitje, maar er komt ook een hoop bij kijken. Hoe komt u op de plaats van bestemming? Met de auto, trein of vliegtuig? Twijfelt u of uw eigen auto geschikt is om naar de sneeuw te reizen? U leest het in dit artikel.

Een ruime, comfortabele auto

Met de auto op vakantie is altijd een uitdaging. Het fijnste is als u beschikt over voldoende ruimte voor alle passagiers, maar ook voor alle ski-, langlauf- of snowboardspullen. Een auto met een grote kofferbak is dus een groot voordeel. Iets anders waar u over na kunt denken is het vermogen van de auto. Is de motor sterk genoeg om de besneeuwde bergtoppen te bereiken? Een aantal modellen die hier aan voldoen:

  • Volvo XC90

Deze Volvo heeft een enorme kofferbak en biedt plaats voor wel 7 passagiers. Afhankelijk van het bouwjaar en type Volvo XC90 verschilt de motor en het vermogen. Dit varieert tussen de 210 & 272 pk voor benzine en 163 tot 185 pk voor diesel. Inmiddels bestaat er ook een XC90 V8, dit is één van de sterkste Volvo modellen. Alle varianten van de Volvo XC90 zijn zeer geschikt om op wintersport te gaan, mede dankzij de veiligheid die deze auto biedt.

  • Peugeot 407 SW

Deze station wagon van Peugeot lijkt wel gemaakt voor de wintersport. Goed vermogen, ruimte en comfort. Een skibox installeert u er bovendien eenvoudig bovenop. Het mooiste? Een Peugeot occasion zoals een dergelijke Peugeot 407 SW, koopt u al vanaf €3000.

  • Opel Insignia

Met deze Opel kunt u zo de Duitse Autobahn op. De 2.0 Turbo motor geeft genoeg kracht voor de snelweg en de bergen. Nieuwere modellen hebben zelfs een handsfree achterklep, zodat u met al uw spullen in de hand toch de achterbak kunt openen. Handig!

Een kleinere auto kan ook prima!

Indien u rekening houdt met enkele belangrijke aandachtspunten en goed voorbereid vertrekt, is uw eigen auto zeker een goede optie. En nee, u hoeft heus niet in het bezit te zijn van de nieuwste luxewagen of grote 4×4. Wel dient uw wagen voldoende power te hebben. Met winterbanden, een dakkoffer en een goede pechhulp kunt u met iedere auto naar de sneeuw. Toch niet zeker? Een auto huren voor uw sneeuwvakantie is ook het overwegen waard.

Bereid u goed voor

Voordat u uw reis naar de bergen begint, is het een goed idee om met uw wagen even langs de garage te gaan. Zij kunnen uw voertuig winterklaar maken en indien nodig een onderhoud uitvoeren. Zo komt u niet voor onprettige verrassingen te staan tijdens uw tocht.

Winterbanden of niet?

Daarnaast zijn winterbanden zeker het overwegen waard, ook al zijn ze niet in alle landen verplicht. Zo verplicht Duitsland dergelijke banden in winterse omstandigheden alsook Italië in bepaalde gebieden. In Frankrijk geldt deze verplichting dan weer niet maar kunnen ze zeker handig zijn in sommige landsdelen. Luxemburg en Zwitserland vragen u uw banden aan te passen aan de winterse omstandigheden en Oostenrijk tot slot legt de verplichting tot winterbanden op.

Informeer u dus zeker voor vertrek naar uw bestemming, want rijden zonder winterbanden in landen waar de verplichting geldt, kan u problemen én boetes opleveren!

En sneeuwkettingen?

Net zoals voor winterbanden is het in verschillende landen verplicht om met sneeuwkettingen te rijden. Ze kunnen u helpen meer grip te krijgen op gladde wegen; geen overbodige luxe indien u zich zal begeven in bergachtig gebied. Informeer u tijdig over de verplichtingen op uw vakantiebestemming en leg de kettingen op een goed bereikbare plaats in de wagen.

Niets vergeten?

Naast dit alles kunt u zich ook voorbereiden door uw ruitensproeier installatie af te vullen met antivries. Zo voorkomt u het bevriezen van uw ruitensproeiervloeistof en het onbruikbaar worden hiervan. Voorzie tevens voldoende voedsel voor onderweg, files of problemen onderweg zijn niet uitgesloten, en houd het nummer van uw pechhulp binnen handbereik moest u dit nodig hebben.

Ook nuttig voor in uw wagen zijn startkabels, een warm deken, een ijskrabber en een zaklamp.

Houd tot slot voldoende afstand op de baan bij gladde wegen, matig uw snelheid en vermijd plotseling remmen. Rijd ook met uw lichten aan, zeker bij slecht zicht, want in sommige landen is het ook overdag verplicht met uw dimlichten aan te rijden.

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: