Now Reading
Sportblessures voorkomen doet u zo

Sportblessures voorkomen doet u zo

U bent actief, houdt van sporten, bent lekker aan het bewegen en ineens.. AUW. Blessure. Dat was niet de bedoeling. Hoe krijg ik dat nou voor elkaar? Daar gaat uw sportplezier. Gelukkig weten wij het een en ander over blessurepreventie!

Als voorbeeld nemen we hardlopen. Dit blijkt de goedkoopste sport te zijn, aangezien u eigenlijk alleen maar sportschoenen nodig heeft. Goed, om blessures te voorkomen zult u uiteraard een warming-up moeten doen, maar waar letten we nog meer op?

Schoenen
Zoals gezegd hoeft u eigenlijk alleen sportschoenen te halen voor hardlopen. Dit betekent niet dat we dan maar lekker goedkope schoenen moeten halen…hier kunt u goed de fout mee ingaan! Als u blessures wilt voorkomen, zult u goede sportschoenen nodig hebben. Een aantal tips:

  • Pas uw schoenen staande
  • Knellen mogen uw schoenen niet, maar ze mogen ook echt niet te breed zijn
  • Zorg dat er 0,5 tot 1 cm ruimte zit tussen de langste teen en de neus van de schoen
  • Pas beide schoenen. Uw linker- en rechtervoet kunnen wel eens van grootte verschillen.
  • Pas schoenen aan het einde van de dag, uw voeten zijn dan meer uitgezet
  • De hielkap moet stabiel zijn (nauwelijks kunnen indrukken)
  • Het buigpunt van een schoen moet onder de bal van de voet zitten
  • Laat uw oude sportschoenen zien. De verkoper kan hier uw manier van lopen aan zien

Spieren
Als u wilt hardlopen, zult u ook aan krachttraining moeten doen. Uw lichaam zal namelijk de schokken moeten kunnen opvangen, die komen op het moment dat u aan het hardlopen bent. Uw knieƫn, enkels, benen, buik- en rugspieren zullen tegen wat schokken moeten kunnen.

See Also

Warming-up/Coolingdown
Zoals al gezegd is het verstandig om een warming-up te doen, voor u gaat hardlopen. U kunt bijvoorbeeld tien minuutjes ‘infietsen’ of heel rustig hardlopen. Zolang uw hartslag en doorbloeding langzaam maar zeker omhoog gaan. Uw lichaam is op dit punt beter in staat om te presteren en de verbranding gaat een stuk sneller. Zorg ervoor dat u de warming-up na het algemene gedeelte ook nog richt op de hoofdactiviteit van uw sport. In dit geval hardlopen; doe bijvoorbeeld een aantal korte versnellingen van ongeveer 20 seconden.
Bij de cooling down zult u geleidelijk moeten afbouwen in intensiteit. Totdat uw lichaam weer rustig is. Ondertussen kunt u al in gedachten hebben dat u zo lekker gaat douchen, of een fijn filmpje gaat kijken. Op deze manier doet u ook een coolingdown in uw hoofd.

Luisteren
Om blessures te voorkomen zult u ook goed naar uw lichaam moeten luisteren. Heeft u een vervelend pijntje? Blijft het pijntje zeuren. Luister er dan naar! Uw lichaam praat tegen u. Voorkom blessures, let goed op uzelf.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top