Now Reading
7 tips om je hond tot in de puntjes te verzorgen

7 tips om je hond tot in de puntjes te verzorgen

hond verzorgen

De meeste hondeneigenaren willen hun trouwe viervoeter zo goed mogelijk verzorgen. Vooral ouderen willen dit graag. Tenslotte is hun hond vaak meer dan alleen maar een huisdier: het is hun gezelschap en vaak vinden ze in hun hond een trouwe vriend. Natuurlijk worden alle honden wel gevoerd en uitgelaten, maar als eigenaar kun je nog veel meer doen om je hond netjes te verzorgen. Wij geven je 7 tips waarmee je je hond tot in de puntjes kunt verzorgen!

1. Gebit

Het gebit van honden hoeft niet gepoetst te worden zoals dat van mensen. Het is echter wel onze taak om er goed op te passen dat het gebit van de hond goed blijft. Dat doe je door zacht voer af te wisselen met harde brokken zodat de hond flink moet kauwen. Daarnaast kun je de hond ook voorzien van botten om op te kluiven en er zijn hondensnacks die helpen het gebit van de hond gezond te houden. Klik hier voor een shop waar je botten en hondensnacks kunt kopen.

2. Nagels

De nagels van een hond zijn hard. Ze zijn veel minder scherp dan kattennagels, omdat honden de nagels niet kunnen intrekken. De nagels moeten echter wel worden bijgewerkt, omdat de hond er anders last van kan krijgen. Dit doe je door de nagels te knippen (bij kleine honden) of vijlen (bij grote honden). Zo kan je hond weer lekker rennen zonder pijnlijke poten.

3. Borstelen

De vacht van elke hond moet regelmatig geborsteld worden. Hoe langer de vacht, hoe vaker dit nodig is. Gebruik hiervoor een stevige borstel, het liefst van rubber. Er zijn ook kammen met metalen puntjes, die vooral handig zijn als de hond aan het verharen is. Je doet de hond vooral in deze periode een groot plezier door al die jeukende, verharende plekken te borstelen.

4. Wassen

Een hond hoeft echt niet elke dag in bad. Sterker nog: het is ongezond voor een hond om te vaak in bad te gaan. Echter, als de hond vies is, bijvoorbeeld door modder, dan is wassen wel verstandig. Er is speciale hondenshampoo, maar het is beter voor de huid om de hond gewoon met water af te spoelen. Shampoo is vooral nuttig bij schoothondjes of bij honden die echt heel erg vies zijn.

5. Knippen en scheren

Een lange vacht moet regelmatig worden bijgewerkt. Er zijn hondenkappers die dit kunnen doen, maar je kunt je hond ook lekker zelf trimmen. Komt jouw hond veel buiten, dan laat je in de winter de vacht langer dan in de zomer. Met een hondentondeuse kun je de hond niet verwonden en kun je de vacht mooi kort houden. De hond vindt het nog lekker ook!

6. Vlooien en mijten

Honden hebben snel last van vlooien. Ook zitten er vaak mijten verstopt in de huidplooien en bij de oren. Heel irritant voor de hond en ook niet zo fijn voor jezelf. Het is dus goed om bij de verzorging van je hond elke twee maanden een vlooienkuur te gebruiken. En ook een wormenkuur is geen overbodige luxe.

7. Knuffelen en spelen

Het leukste hebben we voor het laatst bewaard: bij de verzorging van de hond horen ook knuffelsessies. Daarnaast is het goed om veel met de hond te spelen. Je hoeft niet over de grond te rollebollen: een stuk touw om aan te trekken of een bal om te apporteren zijn al genoeg om je hond urenlang te vermaken.

honden spelen
Bron afbeelding

Een hond is vaak onderdeel van het huishouden. Hij hoort erbij en verdient als zodanig ook de nodige aandacht. Zeker als je zelf een dagje ouder wordt, is het fijn om een kameraad te hebben die bij je blijft. Misschien niet zozeer als waakhond om ’s nachts een oogje in het zeil te houden, als wel omdat de hond een goede vriend kan zijn. Bovendien zorgt de hond ook nog eens dat jij gezellig met hem gaat wandelen – gezond voor jou én je huisdier.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top