Now Reading
Hoe kunt u af en toe uit uw comfortzone stappen?

Hoe kunt u af en toe uit uw comfortzone stappen?

Comfortzone

Ieder mens voelt zich het prettigst in zijn of haar eigen comfortzone. De comfortzone bestaat uit vaste onderdelen, rituelen en gewoontes. Niemand houdt van verandering, niet op het werk en niet in ons privé leven. Door altijd in uw comfortzone te blijven wordt u niet meer uitgedaagd en zult u ook geen verrassende dingen mee maken. Uit uw comfortzone hoeft ook niet altijd iets negatiefs te betekenen, het kan juist een hele positieve belevenis zijn.

Positieve en negatieve veranderingen

Veel mensen zien de stap om uit uw comfortzone te stappen als negatief of eng. Uit uw comfortzone stappen is altijd eng omdat u iets gaat doen wat u waarbij u zich minder gemakkelijk voelt. Een veel voorkomende gedachte is vaak ik kan dit niet, en dat is jammer wat dit maakt u extra angstig om iets nieuws te proberen. Pipi Langkous zei altijd: Ik heb dit nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan, met deze positieve insteek zal voor iedereen een wereld open gaan. Natuurlijk geldt het niet voor iedereen maar door iets nieuws positief te benaderen sta je al met 1-0 voor.

Tips om uit uw comfortzone te stappen

 1. Maak een stappenplan
  Begin niet te groot en maak een stappenplan om uw doel te bereiken.
  Het is net als beginnen met hardlopen, Begin met een minuutje hardlopen en bouw dit iedere training uit. Niemand kan in 1x een 10 km lopen maar met een stappenplan komt u er zeker.
 2. Durf te falen
  Uit uw comfortzone stappen betekend nog steeds dat u iets gaan doen waarbij u zich niet prettig voelt. Wanneer het even niet lukt is het geen schande om te falen. Beter een keer goed geprobeerd dan het helemaal niet proberen. Van een mislukte poging leert u en deze ervaring neemt u mee.
 3. Beloon u zelf
  U gaat iets doen wat u nog niet eerder gedaan heeft, daar mag best wat tegenover staan. Wees niet te streng voor u zelf en gun u zelf ook een kleine beloning. Iets doen waarbij u zich niet comfortabel voelt is een overwinning. Het positieve gevoel dat u krijgt na een overwinning is al een beloning op zich maar door u zelf iets extra’s te gunnen wordt u nog meer gestimuleerd om uw vertrouwde comfortzone te verlaten.

Voor iedereen is het goed om af en toe iets nieuws te doen. Natuurlijk is het niet altijd leuk en zal het soms ook verkeerd uitpakken maar door af en toe uw eigen gewoontes te doorbreken zult u ontdekken dat u veel meer kunt dan u zelf denkt. Mensen houden van gewoontes maar het is goed om ze af en toe bij te stellen naar uw nieuwe doelen.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top