Now Reading
Voldoende vezels zijn belangrijk

Voldoende vezels zijn belangrijk

Op het moment hoor je om je heen steeds meer mensen die de griep hebben of flink verkouden zijn. Om hier aan te ontkomen is het belangrijk goed en gezond te eten. Zorg dat je van alle voedingsstoffen genoeg binnenkrijgt, zoals vezels. Waarom zijn vezels nou zo goed voor je? En hoe zorg je ervoor dat je genoeg vezels binnenkrijgt?

Als je genoeg vezels eet heb je minder kans op ziekten. Sommige vezels hebben een gunstig effect op je cholesterol waarmee je het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Vezels uit granen lijken het risico op diabetes type 2 te verkleinen. Daarnaast zijn vezels belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Ze zetten je maag en darmen flink aan het werk. Ze geven je een vol gevoel, omdat ze niet of slecht verteerbaar zijn. Met het eten van voldoende vezels is het gemakkelijker om een gezond gewicht te behouden. Het is voor een volwassen persoon dan ook goed om 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag binnen te krijgen.

Voedingsvezels vind je vooral in brood, ontbijtgranen, peulvruchten, groente, fruit, aardappelen en noten. Hieronder 5 tips om per dag genoeg vezels binnen te krijgen.

Tip 1 – Kies vaker voor volkorenproducten
Zo kun je kiezen voor volkorenbrood en -pasta. Ook zilvervliesrijst bevat meer vezels dan andere rijstsoorten.

Tip 2 – Varieer tijdens het ontbijt
Je kunt bij het ontbijt natuurlijk ook kiezen voor yoghurt met vezelrijke ontbijtgranen zoals muesli.

Tip 3 – Pimp je salade
Voeg bij je sla ook wat vleestomaten, komkommer of paprika toe om meer vezels binnen te krijgen.

Lees ook
koffie of thee gezonder

Tip 4 – Eet veel groente en fruit
Dat groente en fruit veel vitamines bevatten is bij iedereen bekend, maar ze bevatten ook veel vezels. Eet dus genoeg groente en fruit. Neem bijvoorbeeld een gezonde appel als tussendoortje.

Tip 5 – Neem ouderwets veel peulvruchten
Peulvruchten zitten vol met vezels. Eet bijvoorbeeld extra veel bruine bonen, kapucijners of linzen.

Bron: www.voedingswijzer.nl

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top