Now Reading
Verminder overlast met droog haardhout

Verminder overlast met droog haardhout

Het is heerlijk om je woning te verwarmen met een aangenaam vuurtje. Heb je een traditionele houtkachel? Dan is het wel belangrijk om goed hout te gebruiken. Hiermee voorkom je overlast voor je buren, doordat er geen stank en roetdeeltjes in de lucht komen. Het is vooral goed om op het vochtgehalte van het hout te letten. Vochtig brandhout zorgt namelijk voor overlast. Maar hoe komt dit en hoe weet je zeker dat jouw haardhout droog genoeg is? Je leest het hier.

Wat is het probleem met vochtig hout?

Bij het verbranden van hout is het belangrijk dat de kachel een goede temperatuur bereikt. Dat zorgt voor een schone verbranding waarbij er zo min mogelijk schadelijke stoffen vrijkomen. Gebruik je hout dat te vochtig is? Dan zorgt de hoeveelheid vocht in het hout voor een verkoelend effect. Hierdoor kan de kachel niet goed op temperatuur komen, wat de verbranding minder effectief maakt. Het resultaat: er ontstaat veel meer rook, waarbij er ook schadelijke stoffen in de lucht terechtkomen.

 Gebruik je droog hout, dan hoef je je hier geen zorgen over te maken. Dit hout bevat nog wel een beetje vocht, maar niet genoeg om de kachel af te koelen. Het is dus belangrijk om op het vochtpercentage van je haardhout te letten, zodat je zeker weet dat je zo min mogelijk overlast veroorzaakt. Het maakt overigens niet uit of je eikenhout, berkenhout of essenhout gebruikt, want al deze houtsoorten moeten gedroogd zijn.

Hoe veroorzaakt stookhout overlast?

Wanneer je het verkeerde stookhout gebruikt, zorgt dat op verschillende manieren voor overlast. Hierbij is een slechte luchtkwaliteit het grootste probleem. Overmatig veel rook zorgt namelijk voor geuroverlast. Deze geur trekt bij omwonenden naar binnen, waardoor het zowel binnenshuis als buitenshuis stinkt. Deze stank is niet het enige probleem. De lucht vult zich namelijk ook met fijnstof die in staat is om de luchtwegen te irriteren. Buren kunnen last krijgen van benauwdheid, prikkende ogen, misselijkheid en slaapklachten.

 Niet alleen de lucht raakt bevuild wanneer je vochtig hout stookt. De grote hoeveelheid rook brengt namelijk ook roet met zich mee. Eerst dwarrelen de roetdeeltjes door de lucht, maar na verloop van tijd dalen ze neer. Hierdoor ontstaat er roetneerslag, wat straten, auto’s en huizen bevuilt. Dit geldt niet alleen voor je naaste buren. De wind zorgt ervoor dat de rook flink kan verspreiden, waardoor één rokende schoorsteen voor ontzettend veel overlast kan zorgen. Daarom is het zo belangrijk om te investeren in kwalitatief en droog hout.

Droog haardhout

See Also
Zilvervisjes

Waar moet gedroogd haardhout aan voldoen?

Het is duidelijk dat je vooraf goed moet weten of je haardhout aan alle eisen voldoet voor een veilige en gezonde omgeving. Maar hoe herken je kwalitatief hout? Er zijn verschillende manieren om te ontdekken of jouw haardhout droog genoeg is om te mogen verbranden. Verzamel en kloof je je eigen hout? Dan moeten de blokken niet dikker zijn dan zeven centimeter. Vervolgens moet het hout minstens twee jaar drogen onder een afdak in de tuin. Het hout is voldoende gedroogd wanneer het een vochtpercentage van maximaal 20% bevat. Dit herken je aan scheuren in het hout en loszittend schors.

 Heb je de tijd of ruimte niet om je eigen hout te laten drogen? Dan is het ook mogelijk om kant-en-klaar stookhout aan te schaffen. Dit hout is vaak in een oven gedroogd, waardoor het gegarandeerd aan alle eisen voldoet. Wil je zeker weten dat je het juiste hout stookt? Dan is het altijd verstandig om een speciale houtvochtmeter in huis te halen. Hiermee zie je precies wat het vochtpercentage in jouw openhaardhout is, zodat je altijd veilig kunt stoken.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top