Now Reading
Verlaag de kans op vallen dankzij drempelhulpen

Verlaag de kans op vallen dankzij drempelhulpen

Jaarlijks zijn er relatief veel mensen die in huis komen te vallen. Vaak door bijvoorbeeld spullen, een tafelpoot, los matje of door een drempel. Maar ook een verminderde kracht in de benen speelt vaak een rol. Er zijn handige zorghulpmiddelen verkrijgbaar waarmee de kans op vallen wordt verkleint. Hierdoor wordt niet alleen de kans op vallen verkleint, maar ook onzekerheid kan worden beperkt. In dit artikel worden enkele zorghulpmiddelen beschreven die kunnen helpen.

Drempelhulpen

Drempels kunnen een lastig object zijn en een oorzaak van vallen. Om het risico te verlagen kan gebruik gemaakt worden van een drempelhulp. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten voor zowel binnen als buiten. Dankzij een oploopje kan bijvoorbeeld een rollator weer een stuk gemakkelijker over de drempel rollen. Maar niet alleen binnen, ook buiten kan een drempel lastig zijn. Bijvoorbeeld met een fiets, scooter of motor.

Tegenwoordig zijn veel drempelhulpen gemaakt van rubber. Dit materiaal heeft namelijk de volgende voordelen:

  • Rubber is relatief zwaar. Hierdoor zal de drempeloploop stabieler blijven liggen dan een oploop van bijvoorbeeld kunststof.
  • Rubber heeft van nature een stroef oppervlak. Hierdoor zal meer grip ontstaan tussen de oploop en de wieltjes die er over heen rollen.
  • Rubber is geschikt voor zowel binnen als buiten.
  • Rubber is een relatief zacht materiaal. Dit heeft als voordeel dat er minder snel krassen op de vloer ontstaan. Dit kan wel gebeuren bij een drempelplaat van metaal. Daarnaast zorgt het wat zachtere rubber er voor dat geluid wat gedempt wordt.

Benieuwd geworden naar de vele soorten oplopen? Klik dan op de volgende link: drempelhulpen.

Toilet en badkamer wandbeugels

Toilet en badkamer wandbeugels

Door het afnemen van de kracht in het lichaam, kan opstaan en gaan zitten lastiger worden. Dit zorgt voor extra inspanning en onveilige situaties. Wandbeugels kunnen dit ongemak gedeeltelijk weg nemen. De wandbeugels zorgen namelijk voor een fijn punt om aan op te trekken of op te steunen. Bijvoorbeeld naast het toilet of naast de douchestoel in de badkamer.

Toiletverhogers

Door minder kracht in de benen kan opstaan uit een normale zithouding lastig worden. Dit is vaak merkbaar op het toilet. Dit ongemak is op te lossen door te gaan gebruik maken van een toiletverhoger. Deze verhoogd het toilet met vijf tot 10 centimeter. Hierdoor zal de gebruiker minder diep hoeven te gaan zitten en opstaan.
In combinatie met een wandbeugel kan toiletbezoek weer een stuk minder ongemakkelijk worden gemaakt.
Via de volgende link vindt u voorbeelden voor een beter beeld: toiletverhogers.

Ook lang staan kan steeds meer inspanning kosten. Bijvoorbeeld tijdens het douchen. Een eenvoudige oplossing is een douchekruk of douchestoel. Deze zorghulpmiddelen zorgen dat douchen weer wat meer ontspanning wordt in plaats van inspanning. Ook wordt de kans op vallen wat verkleint. Bijvoorbeeld door de gladde vloer.
De krukken en stoelen zijn speciaal ontwikkeld voor de gladde vloer. Ook zijn de materialen geschikt voor gebruik met water.

Geadviseerd wordt om bewust na te denken hoe ongemak in en rond de woning verkleint kan worden voor ouderen. Tegenwoordig zijn er een stuk meer mogelijkheden dan vaak wordt gedacht.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top