Now Reading
U kunt u Nederlanderschap verliezen als u gaat emigreren

U kunt u Nederlanderschap verliezen als u gaat emigreren

Woont u in het buitenland of bent u van plan om in het buitenland te gaan wonen, let dan goed op. Neemt u een andere nationaliteit aan dan verliest u als Nederlander uw Nederlanderschap, dat is de hoofdregel. Sommigen mogen wel twee nationaliteiten hebben, maar verliezen het Nederlanderschap als zij niet binnen tien jaar hun paspoort vernieuwen.

Uit onderzoek blijkt dat de overheid Nederlanders niet actief en gericht genoeg informeren over deze gang van zaken. Voor mensen die al ongewild en ongemerkt hun Nederlanderschap verloren zijn, moet een snelle mogelijkheid komen dit terug te draaien. Door het ontbreken van voorlichting verliezen sommigen nu hun Nederlanderschap zonder het te weten.

“Een vrouw die dit niet wist en zo tegen haar wil het Nederlanderschap verloor, klaagde hierover bij de Nationale ombudsman. Zij voelde zich onvoldoende geïnformeerd door de overheid, met alle gevolgen van dien.”

Geboorterecht
Veel mensen die naar het buitenland vertrekken gaan zelf niet actief op zoek naar informatie over de mogelijkheid het Nederlanderschap te verliezen. Ze denken dat het Nederlanderschap een geboorterecht is dat nooit verloren gaat. Of dat u een dubbele nationaliteit kunt hebben, omdat zij dat ook vaker om zich heen zien. Pas als zij hun Nederlandse paspoort willen verlengen of aan de grens staan, horen zij dat ze de Nederlandse nationaliteit niet meer hebben.

Verlies met grote gevolgen
Verliest u het Nederlanderschap, dan zijn de gevolgen groot en vergaand. Van Zutphen: ‘In de eerste plaats is het emotioneel. Mensen voelen zich Nederlanders, het voelt als verlies van een deel van uzelf’. Daarnaast zijn er praktische gevolgen. Wil iemand weer permanent in Nederland gaan wonen, bijvoorbeeld om voor hulpbehoevende ouders te zorgen, dan gaat dat niet zomaar. Ook juridisch zijn er grote consequenties: het Nederlanderschap geeft recht op bepaalde uitkeringen en het recht op hulp door de Nederlandse ambassade.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top