Now Reading
Puur Nicaragua

Puur Nicaragua

Nicaragua is puur, kent vele onontdekte plaatsen, goed eten en een vriendelijke bevolking. Oftewel, een bestemming waarvan er tegenwoordig nog maar weinig zijn. De authenticiteit van het land is ook duidelijk terug te vinden in de stad Estelí en de directe omgeving daarvan, de moeite waard dus om te verkennen!

Sigarenstad Estelí
In het noordwesten van Nicaragua ligt Estelí, een van de belangrijkste steden in de wereld als het gaat om sigarenproductie. Estelí is dan ook allesbehalve een vergeten bergdorpje. Het is een gezellige stad met overwegend jonge inwoners. Velen van hen werken in een van de schakels van het sigarenproductieproces, of dit nou in de fabriek is of bij een van de verkooppunten.

Trek er een dag voor uit om eens lekker door de stad te slenteren en zo het dagelijkse leven op te snuiven. Een bezoek aan het centrale plein mag hierbij niet ontbreken. Dit plein en de daaromheen liggende straten worden namelijk iedere dag gevuld met talloze kraampjes en de lokale scholieren verzorgen er muzikale optredens. Omdat je nauwelijks toeristen tegenkomt, kun je hier optimaal genieten van de gezelligheid en ervaar je echt het authentieke Estelí.

Dat er vrij weinig toeristen op Estelí afkomen, blijkt ook wel uit het aantal officiële hotels in de omgeving. Dit zijn er namelijk maar drie, waar Las Arcos er een van is. Dit bijzondere hotel wordt grotendeels gerund door werkloze jongeren en jongeren met een beperking. Het hotel geeft hen een kans en een toekomst door te zorgen voor een opleiding en ervaring. Het hotel zelf is erg basic en past daarom perfect bij het pure Nicaragua. Op het dakterras heb je een prachtig uitzicht over Estelí, in het winkeltje kun je terecht voor uitstekende streekproducten (waaronder betaalbare sigaren) en in het restaurant krijg je heerlijke lokale gerechten voorgeschoteld.

Kletterende waterval: La Estanzuela
Ook in de omgeving van Estelí kom je in aanraking met het ongerepte Nicaragua. Bezoek bijvoorbeeld de La Estanzuela waterval, dé waterbron van de kleine leefgemeenschappen in deze regio. De prachtige natuur, blauwe hemel en het oorverdovende gekletter van het water zorgen voor een indrukwekkend moment.

De kunstwerken van Finca el Jalacate
Rijd na je bezoek aan de waterval omhoog richting Finca el Jalacate en ontdek hier de kunstwerken van el Jalacate. Negenendertig jaar geleden is deze man hier begonnen met het kerven van stenen om zijn alcoholverslaving te overwinnen. In de muren, stenen en berghellingen zie je kervingen van objecten, personen en zelfs hele dorpen, erg bijzonder! Voor een bezoek aan Finca el Jalacate hoef je geen entree te betalen. Je naam achterlaten in het gastenboek en een zakje chips meenemen is voldoende.

Te gast bij de locals
Verderop vind je de leefgemeenschap la Garnacha. Zij zijn zelfvoorzienend door veeteelt, een eigen kaasfabriek en een eindeloze moestuin vol met groenten en kruiden. Door middel van een rondleiding kun je een kijkje nemen in het leven van deze bijzondere gemeenschap, ontmoet je de vriendelijke mensen en heb je vanaf het uitkijkpunt een prachtig uitzicht over een groot deel van Noord-Nicaragua. Dit alles zorgt voor een gedenkwaardige ervaring. Sluit je bezoek af met een bezoek aan het winkeltje. Hier kun je terecht voor heerlijke lokale producten en handgemaakte souvenirs. De opbrengsten uit het winkeltje gaan naar de gemeente en de gidsen. Jouw uitgaven zullen dus bijdragen aan de lokale economie.

Omdat de genoemde excursies allemaal in het National Reserve el Tisey liggen, kun je ze het beste met elkaar combineren. De begeleide drie-in-een-tour is een aanrader, want tijdens je bezoek zal je van de gebaande paden moeten treden. Een 4-WD auto is essentieel: er is geen routeaanduiding is bij het beklimmen van de vulkaan, er zijn maar weinig voorzieningen en men spreekt geen Engels. Een gids die je op sleeptouw neemt is dus erg fijn.

De sigarenproductie van A tot Z
Wanneer je een rondreis door Nicaragua maakt, mag een bezoek aan een sigarenfabriek natuurlijk niet ontbreken. In de omgeving van Estelí zijn meerder fabrieken te vinden, die ieder hun eigen recept aanhouden. Wil je met eigen ogen zien hoe het sigarenproces in elkaar steekt? Vergeet dan vooral niet om een afspraak te maken met een gids, want alleen met een gids en op afspraak mag je de fabrieken betreden.

Eet smakelijk!
Zoals al eerder aangegeven is de Nicaraguaanse keuken zeer goed. Weet je echter niet met welk gerecht je moet beginnen wanneer je een Spaanse menukaart aangeboden krijgt? Dan is Gallo Pinto een uitstekende keuze. Dit eeuwenoude gerecht heeft een basis van rijst en bonen en kent vele variaties waaronder met kip, rund of geit. Je Nicaragua-ervaring is niet compleet zonder dit gerecht te hebben geproefd!

Wil je het authentieke Nicaragua zelf ervaren? Bekijk dan de rondreizen Nicaragua van Tenzing Travel.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top