Now Reading
Nederland-Ruslandjaar loopt anders dan verwacht

Nederland-Ruslandjaar loopt anders dan verwacht

De kleuren van de Russische vlag

In 2013 was het de bedoeling dat de verhoudingen tussen Rusland en Nederland verbeterd zouden worden. De afgelopen maanden hebben er echter een aantal gebeurtenissen plaatsgevonden die het tegenovergestelde bewerkstelligen. De vraag is nu of het gift van 500 duizend bloembollen van staatssecretaris Dijksma aan Rusland zin heeft.

Het Nederland-Ruslandjaar

In dit jaar moest de samenwerking tussen de twee landen worden verbeterd. Op allerlei gebieden zou er worden gewerd aan een betere samenwerking. Rusland is na China en de VS de derde grootste exportbestemming van Nederland. Ook behoort Nederland tot de top 3 investeerders in Rusland.

De Pokrovkathedraal aan het Rode Plein in het hart van Moskou
De Pokrovkathedraal aan het Rode Plein in het hart van Moskou

Op de gebieden politiek en maatschappij, cultuur en economie slaan Rusland en Nederland de handen in één om samen vooruitgang te kunnen boeken. Zo is het de bedoeling dat de artistieke samenwerking naar een hoger niveau wordt getild en Nederlandse kunstenaars zich beter in Rusland kunnen profileren. Nederland staat Rusland ook bij om de mensenrechten te waarborgen en om corruptie te bestrijden.

De Arctic Sunrise

Op 19 september werd het schip van Greenpeace, dat vaart onder de Nederlandse vlag, geënterd door 15 zwaarbewapende leden van de Russische kustwacht. Het schip was bezig met actievoeren bij een boorplatform van Gazprom. Op dit moment zitten de 28 actievoerders en 2 journalisten die zich op het schip bevonden vast in Rusland. Greenpeace heeft al een aanklacht ingediend vanwege illegale inbeslagname. Volgens de Russen zijn er ook drugs aangetroffen op het schip. Greenpeace geeft echter aan dat het gaat om morfine, dat wettelijk verplicht is aanwezig te zijn.

Arrestatie Russische diplomaat

Op zondag 6 oktober werd de Russische diplomaat Borodin gearresteerd. Hou zou in beschonken toestand zijn kinderen hebben mishandeld. Buren hadden de politie gebeld en deze schatte de situatie dermate ernstig in dat ze overgingen tot arrestatie. Volgens Rusland overtrad Nederland hiermee de regels van de Weense conventie. Volgens deze conventie, waarin de regels rondom het diplomatieke verkeer staan opgesteld, genieten diplomatieke immuniteit en onschendbaarheid. Rusland eiste vrijwel direct excuses en minister Timmermans van buitenlandse zaken bood deze ook aan. In Rusland werd deze arrestatie opgevat als reactie op de affaire rondom de Arctic Sunrise.

Matroesjka poppen
De bekende matroesjka’s. Deze zijn een voorstelling van boerenmeisjes.

Mishandeling Nederlandse diplomaat

Op dinsdag 15 oktober hebben twee mannen, verkleed als elektriciëns, plaatsvervangend ambassadeur Onno Elderenbosch in zijn woning vastgebonden. Vervolgens hebben ze de inrichting overhoop gehaald. De mannen schreven met lippenstift op een spiegel de letters “LGBT”. Een afkorting voor de gemeenschap van homoseksuele, lesbische, biseksuele en transseksuele mensen. Minister Timmermans van buitenlandse zaken liet weten contact te hebben gehad met de mishandelde ambassadeur en liet weten dat deze het goed maakte.

Lees ook
beste wensen

De voorzitter van het Russische parlement, Sergej Narysjkin, liet weten dat al deze gebeurtenissen de goede betrekkingen tussen Rusland en Nederland niet zullen schaden.

Bronnen: ad.nl, Greenpeace, nlrf2013.nl, nrc.nl, Parool, RTL Nieuws, nu.nl

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top