Moeite met het onthouden van namen?

Moeite met het onthouden van namen?

Uh, kunt u uw naam nog 1x herhalen? Dat staat natuurlijk niet zo netjes en kom wellicht zelfs ongeïnteresseerd over. Of misschien is het wel jouw eerste werkdag en wordt je aan iedereen voorgesteld. Natuurlijk overkomt het iedereen wel een keer dat, maar het zou toch fijner zijn als je namen gewoon de eerste keer kan onthouden.

Gelukkig zijn er enkele simpele tips waar mee je namen bent kan onthouden

Herhaling
Hebt u iemand net leren kennen, herhaal zijn of haar naam dan een paar keer. Bent u niet in de mogelijkheid een naam te herhalen in een gesprek, herhaal de naam meteen nadat de ander hem genoemd heeft.

Concentratie
Zeg eens eerlijk, concentreert u zich als een ander zijn of haar naam noemt? Stelt een ander zich voor, luister dan aandachtig naar zijn of haar naam, herhaal hem in uw hoofd en laat dit even op u inwerken

Opschrijven
Hebt u even een momentje voor uzelf, schrijf de naam van de ander dan meten even op. Tip, schrijf er wat extra informatie bij, zodat u het makkelijker onthoudt. Dit kan bijvoorbeeld de functie, een uniek kledingstuk of iets anders waarmee u hem/haar associeert.

Koppelen
De kans is groot dat u iemand anders kent met dezelfde naam als degene die zich net aan u voorstelt. Misschien hebt u wel een neef die ook Piet heet. Maak bij het voorstellen dan meteen een associatie met uw neef Piet.

Visitekaartje
Ontmoet je mensen op een openbare, zakelijke gelegenheid, vraag hem of haar dan om een visitekaartje. Achterop zou u bijvoorbeeld onderwerpen kunnen schrijven waar jullie het over gehad hebben. Tevens handig om visitekaartjes te hebben bij een meeting. Mocht u moeite hebben om namen te onthouden, leg de visitekaartjes dan in dezelfde volgorde als dat de mensen tegenover u zitten.

Bent u toch een naam vergeten, dan kunt u altijd nog even vragen of de ander zijn naam nogmaals wil noemen.

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: