Now Reading
Meeste Nederlanders eten niet anders door coronamaatregelen

Meeste Nederlanders eten niet anders door coronamaatregelen

We zitten sinds een aantal weken massaal thuis. Zijn Nederlanders in tijden van de coronamaatregelen anders gaan kopen, koken en eten? Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat er over de gehele lijn slechts kleine veranderingen zijn in het koop-, kook- en eetgedrag.

In totaal hebben 1.030 Nederlanders van 18 jaar en ouder meegedaan aan het onderzoek. Het merendeel (83%) geeft aan dat zij niet anders zijn gaan eten nadat de coronamaatregelen van kracht werden. Zij geven aan evenveel te eten als normaal en geen verschil te merken als het gaat om het kiezen voor gezond eten. Een groot deel (70%) is daarnaast niet op andere momenten gaan eten of vaker gaan eten (73%).
Roel Hermans, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum: “Dat mensen aangeven weinig veranderd te hebben in hun gedrag verbaast ons niet. Eetgedrag is gedrag dat aangeleerd en ingesleten is door de jaren heen. Ondanks alle maatregelen gaat het gewone leven door en mensen houden dan ook graag vast aan hun gewoonten.”

Gezonder eten en minder drinken

Toch blijft niet alles bij het oude. 1 Op de 10 Nederlanders geeft aan gezonder te zijn gaan eten nadat de coronamaatregelen van kracht werden. Redenen zijn onder andere: meer tijd om gezond te koken, bewust met gezonde voeding bezig te zijn en de behoefte om de weerstand te vergroten. Ook geeft een deel aan minder ongezonde verleidingen te ervaren door anderen (bijvoorbeeld geen koekje bij de koffie) of doordat ze niet meer uit eten gaan.
Een derde van de deelnemers geeft aan meer op het gewicht te zijn gaan letten en 5% geeft aan actief aan de slag te zijn gegaan met afvallen.
Ook opvallend: 1 op de 5 mensen drinkt nu minder alcohol dan voor de coronamaatregelen. Bij studenten zegt maar liefst 65% minder alcohol te zijn gaan drinken.

Betere hygiëne

Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen bewuster bezig zijn met hygiëne in de keuken. Het merendeel van de deelnemers is vaker en/of beter de handen gaan wassen voor het koken (70%) en eten (65%). Bijna de helft van de mensen geeft aan dat zij vaker en/of beter hun groente of fruit wassen voor het koken of eten. Vooral 65-plussers zijn beter op de hygiëne gaan letten tijdens het koken de afgelopen weken.

Vasthouden

Het Voedingscentrum hoopt dat deze positieve veranderingen doorzetten na de crisis. Hermans: “Dat zou veel winst betekenen. Meer hygiëne kan leiden tot minder voedselinfecties bijvoorbeeld.” En ook op het gebied van gezondheid ziet hij kansen. “Houd het gezonder eten en minder alcohol drinken vast: het is gezondheidswinst als je nieuw aangeleerde gewoonten kunt volhouden en een blijvende verandering in je eetgedrag kunt maken.”

Ook moeilijke momenten

Er is ook een kleine groep die in deze bijzondere situatie ongezonder is gaan eten (7%). Redenen hiervoor zijn onder andere meer ongezonde eetverleidingen in huis, meer ontspanningsmogelijkheden en verveling. Een vijfde van de deelnemers zegt meer te zijn gaan snacken en snoepen en 11% geeft aan meer alcohol te zijn gaan drinken.
“Deze bevindingen zullen vast óók herkenbaar zijn voor sommige mensen” geeft Hermans aan, “ook je eigen thuisomgeving kan prikkelen om ongezond te eten of alcohol te drinken. Als je bijvoorbeeld veel snoep en snacks in huis hebt, is de kans ook groter dat je er van gaat eten.”

See Also
zoete snacks

Tips om gezond te blijven eten tijdens coronamaatregelen

  • Koop vooral gezond eten en drinken en creëer je eigen gezonde omgeving: wat je niet in huis hebt, kun je ook niet eten.
  • Zet fruit in zicht en zet snoep, koek en snacks uit het zicht. Je pakt makkelijker van eten dat je ziet.
  • Snack tussendoor dingen als snoeptomaten, stukjes komkommer, snackwortels of ongezouten noten. Of neem bijvoorbeeld magere yoghurt met fruit of een extra volkoren boterham.
  • Houd vast aan je gebruikelijke eetmomenten, ontbijt, lunch en avondeten en maximaal 4 keer iets tussendoor. Bepaal ’s ochtends al welke tussendoortjes je die dag gaat nemen, dan laat je het niet van het moment zelf afhangen.
  • Heb je meer tijd om te koken? Gebruik deze tijd om gezond te experimenteren in de keuken. Die nieuwe gezonde recepten kun je dan blijven maken, ook ná de coronamaatregelen. Laat je bijvoorbeeld inspireren door de recepten van het Voedingscentrum en meld je daar aan voor het Menu van de week.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Flycatcher in opdracht van het Voedingscentrum. Het gaat om een representatieve steekproef onder 1.030 mensen.

Bron: Voedingscentrum

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top