Now Reading
Leven met oorsuizen

Leven met oorsuizen

Brommen, piepen, zoemen, fluiten, ruisen, rinkelen, hoge tonen of een lage toon; het zijn geluiden die u kunt horen als u last heeft van oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd. Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben er in meer of mindere mate last van. Het aantal mensen met tinnitus neemt de laatste jaren toe.

Tinnitus is afgeleid van het Latijnse woord tinnire: rinkelen. Mensen die hier last van hebben, horen aan één of beide oren, continu of afwisselend een (ongewenst) geluid zonder dat duidelijk is waar het vandaan komt. Zo’n 30 procent van de bevolking boven de 60 jaar krijgt ermee te maken. De mate waarin het zich voordoet verschilt van persoon tot persoon.

Impact op dagelijks leven is hoog
Het hebben van oorsuizen is erg hinderlijk in het dagelijks leven. Vaak beïnvloedt het de kwaliteit van leven en heeft het direct effect op zaken als werken en slapen. Ongeveer 2% van alle patiënten lijdt aan een ernstige vorm van tinnitus. De dagelijkse blootstelling aan oorsuizen is voor hen zelfs ondraaglijk.

2 vormen van tinnitus
Er zijn twee vormen van tinnitus bekend. Bij objectieve tinnitus hoort u een geluid, dat een arts die u onderzoekt soms ook kan horen. Bij subjectieve tinnitus hoort niemand anders het geluid, alleen u. De geluiden zijn hoorbaar in uw hoofd of rond de oren. Normaal worden die geluiden in uw hoofd gemaskeerd door de geluiden in uw omgeving. Maar door een beschadiging aan de haarcellen in uw oor komen de geluiden in uw hoofd meer naar de voorgrond. Deze vorm van tinnitus komt het meest voor.

Tekens die kunnen duiden op tinnitus
Het geluid zelf is dus het belangrijkste symptoom. Mensen die er last van hebben geven zelf vaak aan dat het verergert in perioden van stress. Andere klachten die gepaard kunnen gaan met oorsuizen zijn concentratieproblemen, angst, prikkelbaarheid, depressieve gevoelens en slaapstoornissen.

Hoe ontstaat tinnitus?
De precieze oorzaak van tinnitus is vaak onbekend. Er wordt de laatste jaren steeds meer onderzoek gedaan, onder meer met MRI’s en PET-scans. Wel is bekend dat oorsuizen een symptoom kan zijn van bepaalde andere gehooraandoeningen zoals slechthorendheid, plotsdoofheid, overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis), de ziekte van Ménière of een brughoektumor.

Ook weten specialisten dat verwonding aan uw oren of hoofd mogelijk een rol spelen bij tinnitus. Verder is de blootstelling aan hard geluid en harde muziek een mogelijke oorzaak. Dit uit zich vaak in de vorm van een hoge pieptoon.

Daarnaast is gebleken dat een aantal medicijnen (tijdelijk) tinnitus kunnen veroorzaken. De NVVS (Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden) heeft op een rijtje gezet welke geneesmiddelen hoorproblemen kunnen veroorzaken.

Behandeling bij tinnitus
Of tinnitus verdwijnt hangt in grote mate samen met de eventuele oorzaak die ervoor gevonden wordt. De KNO-arts of audicien zal gericht op zoek gaan naar andere hoorproblemen die de tinnitus kunnen veroorzaken. Wordt er een lichamelijke oorzaak gevonden of kan een gehooraandoening succesvol behandeld worden? Dan kunnen de klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Tinnitus waarvoor geen oorzaak is gevonden gaat meestal niet meer over. Wel kan de ernst van de klachten variëren.

Een hoortoestel tegen tinnitus?
Als tinnitus samengaat met gehoorklachten aan het binnenoor of de gehoorzenuw, is een behandeling met hoortoestellen vaak de eerste stap op weg naar verlichting van de klachten. Onderzoek toont aan dat meer dan 50 procent van alle mensen met tinnitus ook gehoorverlies hebben door een aandoening van het binnenoor. Soms wordt een hoorapparaat gebruikt om het tinnitusgeluid verder naar de achtergrond te dringen.

See Also
brandend maagzuur

Een ander hulpmiddel is een zogenoemde tinnitusmaskeerder. Dit kleine apparaatje maakt een tegengeluid dat het tinnitusgeluid overstemt. Hierdoor wordt de drager niet continu geconfronteerd met het ongewenste geluid. De maskeerder kan zelfstandig gebruikt worden of gecombineerd worden met een hoortoestel. Ze compenseren het gehoorverlies waardoor het voor de drager mogelijk wordt om zich te concentreren op externe geluiden in plaats van interne.

Is tinnitus erfelijk?
Tinnitus is niet erfelijk. De meeste aandoeningen waarbij tinnitus optreedt zijn dat ook niet. Ouderdomslechthorendheid, otosclerose en mogelijk de ziekte van Ménière zijn deels genetisch bepaald, maar daarbij komt lang niet altijd tinnitus voor.

Innovatieve tinnitus therapie
In de winkels van Beter Horen komen dagelijks klanten met klachten die wijzen op tinnitus. Audiciens begrijpen heel goed welke impact dit op het dagelijks leven heeft. Als eerste in Nederland kan Beter Horen een nieuwe innovatieve behandeling van tinnitus aanbieden: de Akoestische CR ® Neuromodulatie. Ze werken daarbij nauw samen met The Tinnitus Clinic in Londen. Lees daar meer informatie over of bekijk de video over deze hoopgevende therapie.

Advertisement

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top