Now Reading
Jongeren zeggen ‘ja’ als potentiële orgaandonor

Jongeren zeggen ‘ja’ als potentiële orgaandonor

Het afgelopen jaar koos 72 procent van de jongeren zich beschikbaar te stellen als potentiële orgaandonor. In 2003 was dat nog 53 procent, waardoor blijkt dat de campagne die wordt gevoerd gericht op 18-jarigen degelijk effect heeft.

Deze cijfers maakte de Nederlandse Transplantatie Stichting maandag bekend. Volgens hen is de stijging te danken aan de campagne die ze voert om jongeren te bewegen zich te registeren. Van de andere Nederlanders die zich laten registeren zegt 61 procent ‘ja’.
Iedereen jaar krijgen jongeren die 18 zijn een brief thuis van de minister van Volksgezondheid met daarin de vraag of ze donor willen worden. Vandaag krijgen maar liefst 181.629 jongeren die geboren zijn in 1996 deze oproep thuis.

Wachtlijst
Het aandacht 18-jarigen dat na het ontvangen van de oproep besluit zich te registeren ligt al jaren rond de 35 procent. Wanneer men zich inschrijft in het donorregister staat dat niet gelijk aan orgaandonor worden. Men kan altijd nog beslissen of zij hun organen willen behouden na hun dood of dat ze de keus aan hun nabestaanden overlaten.

Vorig jaar op 1 januari 2014 stonden er 1149 patiënten op de wachtlijst om een donor te ontvangen. Dit jaar op die datum waren dat er 1044. De NTS meldt ook dat ieder jaar zo’n 140 mensen die op de wachtlijst staan sterven.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top