Now Reading
Hoe kunt u zorgen voor een brandveilige werkomgeving?

Hoe kunt u zorgen voor een brandveilige werkomgeving?

Brand kan door de kleinste dingen ontstaan en dit zal vaak onverwachts komen. Als u een aantal maatregelen neemt kunt u uw eigen werkomgeving een stuk veiliger maken voor u en uw collega’s. Door over een aantal dingen na te denken kunt u het plan verbeteren.

Personeel inlichten

Wellicht heeft u ergens al een brandblusser hangen en weet u precies wat u moet doen als er brand uit breekt. Weten uw collega’s dit eigenlijke wel? Het kan natuurlijk ook gebeuren als u er niet bent, het is daarom belangrijk om ook uw personeel hier over goed in te lichten. Laat zien waar alles ligt en leg uit wat ze moeten doen als er tocht iets gebeurt.

Zorg voor een extra vluchtweg

Als u altijd door de zelfde deur naar binnen en naar buiten gaat zult u niet zo snel na denken over een mogelijke vlucht route. Het is belangrijk dat er nog een extra uitgang is, mocht het vuur de route blokkeren dan is er nog een andere mogelijkheid. Houd daarbij rekening dat de deur te openen moet zijn van binnen uit en zonder sleutel. Verder moeten er geen obstakels voor de deur liggen en moet u deze ruimte niet gebruiken als opslag.

Belangrijke verlichting

Als er brand uitbreekt is het belangrijk om noodverlichting te gebruiken. Deze verlichting zal namelijk lijden naar de uitgang om zo iedereen in veiligheid te kunnen stellen. Als iemand het gebouw niet kent kan ook hij of zij weer buiten komen. Zorg er dus voor de de vluchtroute altijd duidelijk aangegeven is.

Tips voor Brandpreventie

Het beste is natuurlijk om een brand voor te zijn. Er zijn extra dingen waar u op kunt letten om de brand te kunnen voorkomen of sneller tegen te kunnen gaan.

  • Zorg voor voldoende brandmelders
  • Controleer de brandmelders regelmatig
  • Zorg voor voldoende blusmiddelen
  • Speciale plek voor rokers

Waar moet u op letten bij een brandblusser?

Om het extra lastig te maken zijn er ook nog een verschillende brandblussers. Er zijn diverse maten maar ook kunt u de brandblusser afstellen op het materiaal dat in uw pand is. Zo zijn er rookblussers voor:

  • Vaste stoffen, hout, textiel en schuimrubber
  • Vloeibare stoffen, benzine, alcohol, vet en asfalt
  • Gassen, propaan, butaan en aardgas
  • Metalen, magnesium, kalium en aluminium

Zorg er ook voor dat de brandblusser op een vaste plaats staat zodat het voor iedereen vindbaar blijft. Een goede plek is bij trappen, gangen of bij de ingang. Zorg ook voor een pictogram op de plattegrond zo weet iedereen waar de brandblusser zich bevindt.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top