Now Reading
Herinneringen aan een cultureel festival

Herinneringen aan een cultureel festival

Tsukimi (in het Japans geschreven 月見) betekent letterlijk; ‘het bekijken van de maan.‘ Een bijzonder Japans festival wat wordt gevierd met de traditionele Japanse keuken en authentieke bugaku dans shows. Allemaal terwijl u wordt vergezeld door vertrouwd gezelschap.

Tijdens dit festival wordt de volle maan gevierd. Elk jaar wordt het festival in de koude dagen van september of oktober gehouden. De heldere maan levert een prachtig beeld op tegen de koude herfst lucht en de vallende bladeren. Een van de traditionele manieren om de maan te bekijken is bij een meer of een vijver. De reflectie van de verlichte maan op het glasheldere water zorgt voor een spectaculair gezicht. Op het meer drijven boten die gevuld zijn met offers voor de maan.

De traditie van het Tsukimi festival gaat bijzonder ver terug, zo’n 1200 jaar geleden is het festival overgekomen vanuit China. Rond 794is het Tsukimi festival volledig van de grond gekomen. Tijdens de Heian periode (794-1185) was het één van de seizoen festivals over de schoonheid van de natuur.

Traditioneel gezien wordt het intiem gevierd met familie en vrienden. Tegenwoordig kunt u bij verschillende tempels en altaars ook terecht voor Kangetsu-kai (het bekijken van de maan feesten). Het is gebruikelijk om een offer mee te nemen zoals: vers geplukt fruit en andere gewassen, Japanse klaver, Japanse pampas gras of Tsukimi-dango (bekijken van de maan dumplings gemaakt van rijst).

Tip: Houdt er dus rekening mee dat als u gevraagd wordt om bij iemand thuis Tsukimi te vieren, u een offer voor de maan meeneemt!

Terwijl u geniet van de culturele beleving kunt u het echte Japan proeven. Op verschillende plekken bij tempels en vijvers vindt u satoimo soep kramen en kleine eetkraampjes vol Japanse delicatessen. Daarnaast kunt u genieten van een harmonieus concert met verschillende instrumenten waaronder de traditionele Japanse fluit.

Tijdens uw rondreis Japan zult u waarschijnlijk verschillende traditionele festivals bezoeken en misschien wel enkele Japanse feestdagen meekrijgen. Als u uw reis goed plant, kunt u het Tsukimi festival meemaken. Dit betreffende festival wordt jaarlijks tijdens de 15e maan van de 8e maand van de maan kalender gehouden. Of, om het voor ons Nederlanders iets makkelijker te maken: op 27 september 2015. ( 15 september in 2016).

Leuk om te weten: de McDonald’s in Japan biedt sinds 1991 de “Tsukimi burger” aan. Een ei op het broodje representeert de volle maan!

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top