Help! Een barst in mijn autoruit!

Help! Een barst in mijn autoruit!

Wat ooit begon als een klein sterretje kan zomaar opeens zijn uitgegroeid tot een flinke barst in de voorruit van je auto. Wanneer de voorruit is gebarsten, dan is hij niet meer op volle sterkte. Daarnaast belemmert een barst in de ruit het zicht op de weg en dat kan leiden tot onveilige situaties. Tijd om er iets aan te doen! Wat moet je doen wanneer je dit soort ruitschade hebt?

Ruitschade, wat nu?

Wanneer je autoruit vervangen moet worden, dan zit je misschien met vragen. Wat moet ik nu doen? Wij hebben wat vragen (en antwoorden) voor je op een rijtje gezet.

Moet ik ruitschade melden?

Ga naar een herstelbedrijf en meld daar je schade. Vaak kan dit eenvoudig online. Je maakt dan ook meteen een afspraak om de schade te laten herstellen. Ga naar een specialist, zodat je nieuwe autoruit van dezelfde kwaliteit is als de originele ruit!

Kan ik doorrijden met schade?

Je kunt doorrijden met ruitschade wanneer je zicht op de weg niet belemmerd wordt. Als je jezelf hier niet prettig bij voelt, dan hoeft het absoluut niet. Er zijn ook herstellers die ter plaatse de ruit voor je vervangen.

Wordt de schade erger?

Ja, de kans is groot dat de scheur groter wordt of meer zogenaamde ‘uitlopers’ krijgt. Wacht dus niet te lang met het vervangen van de ruit. Vooral bij erg warm of koud weer is de kans op grotere schade groot.

Ruitschade melden bij de verzekeraar

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoef je niet eerst de schade te melden bij de verzekeraar. Dit kan het herstelbedrijf voor je doen. Zij handelen vaak ook het papierwerk voor je af.

Bij het afsluiten van je autoverzekering heb je polisvoorwaarden ontvangen. Deze informatie is vaak ook te vinden op de website van de verzekeraar. Hierin staat welke verzekering je hebt afgesloten en waarvoor je verzekerd bent. In sommige gevallen is er sprake van een eigen risico. Dit staat ook in de voorwaarden. Bekijk deze dus wel even als je ergens over twijfelt.

Inbraakschade

Is de schade aan de autoruit het gevolg van auto-inbraak? Meld dit onmiddellijk bij de schadehersteller. Deze kun je meteen helpen met een noodruit en een spoedafspraak. Vergeet daarnaast niet om aangifte te doen! Mogelijk moet je wat extra informatie aanleveren bij de politie. Vergeet ook niet om altijd aangifte van auto-inbraak te doen. Dit kan eenvoudig online met je DigiD!