Ergonomisch meubilair, een lucratieve investering

Ergonomisch meubilair, een lucratieve investering

Bent u in loondienst of heeft u misschien een eigen bedrijf? Ongetwijfeld zijn arbeidsomstandigheden op uw werk een belangrijk gesprekspunt. Er lijken ongeschreven wetten te bestaan. Bedrijven met minder goede arbeidsomstandigheden kennen een hoog verloop en een hoger arbeidsverzuim. Werkplekken met uitstekende arbeidsomstandigheden laten ambitieuze, loyale en gemotiveerde werknemers zien. Als ze zich ziek melden, dan is er ook echt iets aan de hand. Arbeidsomstandigheden worden door meer factoren beïnvloed. De kwaliteit van het meubilair en de bedrijfsmiddelen is er een van.

Ergonomisch meubilair, alleen de kers op de taart?
Wie per week veertig of meer uren achter zijn werkplek doorbrengt, mag hier ook wel wat van verwachten. Niet iedereen heeft dezelfde lichaamsafmetingen of hetzelfde gewicht. U werkt eenvoudigweg het prettigst als alles optimaal afgestemd is op uw lichaam. Uw bureau is dan in hoogte verstelbaar en hetzelfde geldt voor uw stoel. Snoeren van uw pc zijn netjes opgeborgen en als u gebruik maakt van een laptop, is een investering in laptophouders, externe muizen en toetsenborden beslist geen overbodige luxe. Het werkt niet alleen prettiger, met minder kans op tijdverlies, maar u kunt het ook vanuit meer posities doen en zo de belasting op uw lichaam variëren.
Als uw bedrijf veel gebruik maakt van flexwerkers, is investeren in makkelijk in te stellen meubilair zelfs een noodzaak, om ook deze groep werknemers optimaal te laten presteren.
Maar waarom zou u alleen zittend werken? Zeker voor ambulante werknemers is het verstandig om ook stawerkplekken in te richten. Het ontlast uw lichaam als u langdurig in een zittende houding heeft doorgebracht. Daarnaast zijn stawerkplekken dé perfecte plek om even met uw collega’s kort overleg te houden. Als de koffieautomaat dan ook in de buurt staat, wordt vergaderen ook nog ontspannend.
Vroeger werd ergonomisch meubilair vaak gezien als kers op de taart, als pure luxe. Maar als u het verschil voelt tussen goed afgesteld meubilair en standaard stoelen die niet op uw maat ingesteld kunnen worden, dan zult u het daarmee beslist niet eens zijn.

Ergonomische ondersteuning
Er is echter nog meer dat een prettige werkplek bepaalt. Rust in uw hoofd creëert u door rust in uw omgeving. Werken er op uw afdeling veel mensen, dan is concentratieverlies door achtergrondgeluid een reëel risico. Met grote kamerplanten en schermen neemt u een groot deel hiervan weg. Vergeet u ook niet het belang van rustgevende kleuren. Een laatste en vaak vergeten item is de software op uw werkplek. Als er iets is dat frustreert, is het wel een traag werkend systeem. Ook goed functionerende software is tegenwoordig een integraal onderdeel van een goed ingerichte werkplek.

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: