Now Reading
Een prachtig afscheid regelen

Een prachtig afscheid regelen

Hoe ouder je wordt, hoe meer jaren erbij komen die gevuld zijn met herinneringen. Dierbare, vrolijke memoires, zoals het zien opgroeien van je kinderen of die speciale trouwdag. Maar ook gebeurtenissen waarbij je veel verdriet voelt, zoals een overlijden. Als je zelf betrokken bent bij het regelen van een uitvaart, is het heel goed mogelijk om iets positiefs te doen met dit verdriet.

Nu we ouder worden, nemen we ook vaker afscheid van mensen. Bijvoorbeeld van ouders, een oom of een goede vriend of vriendin. En als er dan iemand uit je omgeving overlijdt waar je dicht bij stond, is de kans groot dat je een aandeel hebt in de uitvaart. Waar moet je dan allemaal rekening mee houden?

Rouwrituelen
Iedere uitvaart is anders, ook als het op afkomst van de persoon in kwestie aankomt. Cultuur, religie of wellicht andere tradities kunnen een rol spelen in de rouwrituelen. Zo worden mensen in de Islamitische gemeenschap ritueel gewassen na de dood. En geloven Chinezen dat een mens twee zielen heeft. Ben je niet zeker over de rouwrituelen van de uitvaart? Bespreek dit dan uitvoerig met andere dierbaren of ga na of de overledene zelf uitvaartwensen heeft opgesteld.

See Also

Uitvaartwensen
Niet iedereen weet dat dit mogelijk is, maar je kunt uitvaartwensen dus vastleggen. Denk daarbij aan welke muziek je wilt laten spelen, of je begraven of gecremeerd wil worden, jouw keuze voor een bepaald soort kist en of er eventueel religieuze rouwrituelen verricht moeten worden. Als je een uitvaart regelt, is het dus altijd goed om na te gaan of iemand uitvaartwensen had. Mocht dit niet zo zijn, dan zijn er een aantal ‘standaard zaken’ om aandacht aan te schenken:

  • Net na het overlijden
    Als iemand overlijdt moet dit gemeld worden bij zijn of haar huisarts. Daarnaast wordt eventueel de uitvaartverzorger gebeld. Verder moet je denken aan wie er wanneer wordt ingelicht en met welke instanties er contact moet worden opgenomen om het overlijden te melden.
  • De afscheidsplechtigheid
    Het regelen van de uitvaart gaat vaak samen met een uitvaartverzorger die hier meer ervaring mee heeft. Aan de nabestaanden de taak om de invulling van de afscheidsplechtigheid te kiezen. Voor veel nabestaanden is dit een betekenisvolle periode. Je bewijst iemand de laatste eer en kan het zo organiseren dat het afscheid écht bij die persoon past. Denk aan muziek, aan wie er gaat spreken, welke bloemen er worden neergelegd, wat er op de rouwkaart komt en wat er geserveerd wordt bij de koffietafel.
  • Na de uitvaart
    Na de uitvaart volgt er meestal een periode waarin het stil is. En dan komt het pas binnen dat de persoon die je is ontvallen er écht niet meer is. Neem de tijd om hier samen met anderen over te praten, dat is vooral voor rouwverwerking erg van belang. Sommige mensen organiseren een paar maanden na de uitvaart nog een bijeenkomst om de overledene nog eens te herdenken. Dit kan erg betekenisvol voor je zijn.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top