Now Reading
Chai Thee Latte, kent u hem al?

Chai Thee Latte, kent u hem al?

Chai, de nieuwste trend in thee. Deze warme melkdrank maakt van veel mensen gepassioneerde theedrinkers. Deze theesoort is tegenwoordig niet meer van de menukaart van vele koffieketens weg te denken.  

Na het lezen van dit stukje ben ik erg nieuwsgierig geworden naar deze trend. Ik ben gaan onderzoeken wat Chai Thee precies is, hoe je Chai Thee Latte kan maken en bovenal of Chai Thee ‘gezond’ is.

Wat is Chai nou precies?
Ik ben mijn onderzoek begonnen met het achterhalen van de betekenis ‘Chai’. Volgens Wikipedia en Tea4you is Chai onder meer het Pakistaanse, Indiase, Afghaanse, Nepalese, Tibetaanse & Turkse woord voor thee. In Nederland is Chai bekend als een pittige Indiase kruidenthee of als Afghaanse groene thee.

Oke nu weten we de betekenis van Chai maar wat houdt het in?
Oorspronkelijk bestaat Chai thee uit zwarte thee, een mengsel van specerijen, zoetmiddel als bijvoorbeeld honing en (opgeklopte, warme of speciale-) melk, vandaar dat de thee ook wel Chai Thee Latte genoemd wordt. ‘Latte staat voor de toevoeging van melk’.
Deze thee wordt van origine warm gedronken, maar ik heb ondervonden dat hij koud net zo lekker is!

Chai Thee is erg goed voor u
Na wat dieper graven ben ik op de volgende positieve werkingen van Chai Thee gestuit. Verschillende bronnen geven aan dat de gebruikte kruiden in de Chai Thee Latte een rustgevende werking hebben. Daarnaast is deze thee goed voor uw huid doordat de thee gemaakt wordt met een basis zwarte thee. Door het toevoegen van verschillende specerijen krijgt de thee een nog betere werking, het gebruik van een specerijenmengsel zorgt voor een goede stoelgang. De kruiden hebben van zichzelf soms ook al een positieve werking. Gember en kaneel bijvoorbeeld. Gember heeft een zuiverende werking en kaneel is goed tegen een hoge bloedsuikerspiegel.

Het is tevens een perfecte drank voor de zomer, ja u leest het goed zomer! Mens en gezondheid heeft namelijk onderzocht wat warme dranken met u doen bij hoge temperaturen. Warme dranken hebben een verkoelende werking bij warm weer. De lichaamstemperatuur zal hierdoor tijdelijk verhoogd worden, waarop een natuurlijke reactie zal volgen die de lichaamstemperatuur weer zal verlagen. IJsdranken daarin tegen kunnen juist de tegenovergestelde werking hebben en kunnen verschillende klachten veroorzaken, klachten als onder andere hoofdpijn en maagpijn.

Chai Thee Latte zit vol goede eigenschappen;  ‘Het is een thee om verliefd op te worden’.
Vervang uw koffie dus eens door een Chai Thee Latte!

Hoe maakt u nou zo’n kopje ‘magische’ thee?
Nou het antwoord is heel simpel, u maakt uw Chai Thee Latte gewoon lekker zelf…
Ik heb dat namelijk ook zelf geprobeerd, en ja als ik het kan, kan iedereen het!

Chai Thee Latte, wat heeft u hiervoor nodig?
Water, zwarte of groene thee, verschillende specerijen, melk, zoetstoffen, een grote pan om alles bij elkaar te voegen en een thermoskan om the Chai Thee Latte in warm te houden.

Ik ben verschillende recepten tegengekomen, van deze recepten heb ik lekker mijn eigen recept gemaakt.
De volgende ingrediënten heb ik gebruikt bij het maken van mijn eigen Chai Thee Latte:

  • 1 Theelepel Zwarte thee
  • 3 Stokjes Kaneel
  • 4 Kruidnagels
  • 3 Kardemom-zaden
  • 1 Eetlepel Venkel
  • 1 Gedroogd Steranijs
  • 1 Theelepel gedroogde gember
  • Opgeklopte melk
  • Honing

Andere toevoeging kan zijn:

  • 1 Theelepel Groene thee
  • 4 peperkorrels

Dit is genoeg voor een grote theepot of thermoskan.
De aantallen kunnen uiteraard aan uw smaak worden aangepast, want tja, uiteindelijk heeft niet iedereen heeft dezelfde smaak natuurlijk…

Indien u graag maar één kopje Chai Thee Latte wilt maken maakt u de specerijen helemaal fijn en gebruikt u 1 theelepel van dit fijne mengsel. Bewaar het overige in een afgesloten potje, want het mengsel is genoeg voor meerdere kopjes overheerlijke Chai Thee Latte.

Nu u alle benodigdheden heeft, volgt het stappenplan:

Stap 1: Maak alle kruiden eerst fijn.
Stap 2: Zet de pan met water op en voeg het mengsel van specerijen toe.
Stap 3: Wanneer u van een sterke smaak houd, houdt dan een kooktijd van ongeveer 45 minuten aan.
Voor de optimale werking van de kruiden is een kooktijd van ongeveer 20 minuten perfect.
Wanner u het lastig vindt om een kooktijd te bepalen kunt u tussendoor altijd even proeven.
Tip: Houdt er rekening mee dat kaneel en steranijs langzaam hun smaak vrijgeven.
Stap 4: Wanneer de smaak geheel naar wens is kunt u de pan van het ‘vuur’ halen.
Stap 5: Voordat u in uw enthousiasme de Chai meteen in uw glas of thermoskan schenkt, zeef de Chai
eerst. Dit kan met een keukenzeef, kaasdoek of een koffiefilter.
Stap 6: Voeg indien nodig een lepeltje honing of suiker toe.
Stap 7: Vóór de ‘Latte-fans’

Wilt u graag een Chai Thee Latte? Voeg dan melk toe.
Dit kan warme of geklopte melk zijn. Voor een extra speciale smaak kunt u ook een notenmelk
gebruiken, bijvoorbeeld amandelmelk.

Het is gewoon een kwestie van uitproberen wat het beste bij u past en wat u lekker vindt.

Stap 8: Nu is het gewoon een kwestie van lekker op de bank ploffen of heerlijk in de zon gaan zitten en dan maar optimaal genieten van uw zelfgemaakte Chai Thee Latte.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top