Now Reading
Afrikaanse troepen mogelijk tot 2024 in Afghanistan

Afrikaanse troepen mogelijk tot 2024 in Afghanistan

Afghaanse jongen met sigaretten.

De overheden van Afghanistan en Amerika zijn bezig met het afsluiten van een overeenkomst die de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Afghanistan met 12 jaar zal verlengen.

Veiligheidsovereenkomst

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, John Kerry, heeft bekend gemaakt dat Afghanistan en Amerika een overeenkomst hebben afgesloten. In deze overeenkomst staat beschreven dat de Amerikaanse troepen tot 2024 bezich zullen zijn met het opleiden van Afghaanse troepen. Ook zullen zij bezig blijven met het bestrijden van terrorisme in het land. Het enige dat nog rest is de goedkeuring van de zogenaamde loya jirga. Dit is de raad die bestaat uit ongeveer 3000 dorpsouderen en dorpshoofden.

Deze overeenkomst zorgt er ook voor dat Afghanistan in deze periode voor miljarden aan internationale ontwikkelingshulp zal ontvangen. Door de overeenkomst zullen er de komende twaalf jaar tussen de 8000 en 12.000 Amerikaanse troepen aanwezig zijn in Afghanistan.

Onenigheden

Volgens de assistent van de Afghaanse president Karzai zou deze overeenkomst alleen kunnen worden afgesloten als Amerika haar fouten die zijn gemaakt in de afgelopen 12 jaar toe zou geven. Volgens Kerry was hier echter geen sprake van en heeft deze eis nooit op tafel gelegen.

Lees ook
grensoverschrijdend gedrag

Wanneer de overeenkomst wordt voorgelegd aan de loya jirga dan zal deze ook de nodige kritiek te verduren krijgen. Op dit moment krijgen beide presidenten al veel kritiek vanwege het conflict. De Afghaanse president wordt verweten dat hij een voorstander is van langdurige bezetting door een ander land. President Obama moet aan een land dat oorlogsmoe is uitleggen waarom hij de militaire aanwezigheid in Afghanistan doorzet.

Bron: New York Times

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top