Now Reading
5 dingen die u nog niet wist over hiv en aids

5 dingen die u nog niet wist over hiv en aids

Aids daalt al jaren op de lijst van door het Nederlands publiek genoemde wereldproblemen, terwijl er nog altijd ruim één miljoen mensen per jaar aan aids overlijden.

Daarom 5 dingen die u nog niet wist over hiv en aids.

1. 36,9 miljoen mensen wereldwijd hebben hiv
Wereldwijd leven zo’n 36,9 miljoen mensen met hiv (het virus dat aids veroorzaakt). De meeste mensen met hiv wonen in sub-Sahara Afrika (25,8 miljoen).

2. Aids kan iedereen treffen
Aids kan iedereen treffen, het is geen homoziekte. De meeste infecties vinden plaats door heteroseksuele contacten en in sub-Sahara Afrika is 63% van de jongeren met hiv vrouw.

3. 15 miljoen mensen met hiv ontvangen medicijnen, dat is slechts 41% van alle mensen met hiv
Hiv-remmers kunnen het leven redden van iemand met hiv, maar bijna 60% van alle mensen met hiv heeft geen toegang tot deze levensreddende medicijnen. Hierdoor sterven jaarlijks meer dan één miljoen mensen aan de gevolgen van aids.

4. Aids is doodsoorzaak nummer 1 onder tieners (10-19 jaar) in Afrika.
Vooral in Afrika zijn jongeren erg kwetsbaar voor aids. Ze hebben nauwelijks toegang tot goede gezondheidszorg, worden niet serieus genomen als het gaat om hun seksualiteit, krijgen geen of niet de juiste voorlichting en staan vaak niet stevig genoeg in hun schoenen om voor zichzelf op te komen. Hierdoor is het aantal aidsdoden onder jongeren de afgelopen jaren gestegen.

5. Elke 26 seconden overlijdt er iemand aan aids
Terwijl er in steeds meer landen steeds betere behandeling beschikbaar is voor mensen met hiv overlijdt er nog altijd elke 26 seconden iemand aan aids. Dat komt neer op 3287 mensen per dag, en meer dan één miljoen mensen per jaar.

Aids is nog lang niet dood
In Afrika zijn veel mensen niet op de hoogte van hun hiv-status. Daarnaast krijgen veel mensen die hiv hebben niet de juiste zorg, waardoor ze overlijden. Voor ruim één miljoen mensen komt ook dit jaar de hulp te laat. Om te laten zien dat wij deze mensen niet vergeten zijn brandt STOP AIDS NOW! op Wereld Aids Dag (1 december) duizenden kaarsjes in een symbolisch licht. Voor €1,- brandt er ook één namens u.

Advertisement

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top