Now Reading
Verkeersregels voor een Scootmobiel

Verkeersregels voor een Scootmobiel

Heeft u een scootmobiel of denkt u erover er één aan te schaffen? Dan is het misschien goed om te weten hoe het zit met de verkeersregels bij het rijden van een scootmobiel. Een scootmobiel is voor veel mensen een praktisch vervoersmiddel als het wandelen of fietsen niet meer gaat. Steeds meer mensen hebben een scootmobiel en u ziet ze inmiddels ook overal terug in het straatbeeld. De verkeersregels voor een scootmobiel zijn net even anders dan bij een brommobiel of auto en ik heb de belangrijkste voor u op een rijtje gezet.

Waar mag u rijden met uw scootmobiel?

Met uw scootmobiel mag u op bijna alle wegen rijden: op de stoep, een voetpad, fietspad en rijbaan. Zijn er meerdere mogelijkheden kiest u dan de optie die op dat moment het beste bij uw snelheid past en hanteer de regels die gelden bij het gekozen pad. U mag in geen geval gebruik maken van een autoweg of autosnelweg.

Hoe hard mag ik rijden met mijn scootmobiel?

Afhankelijk van waar u rijdt met uw scootmobiel worden de volgende maximale snelheden gehanteerd: 6 kilometer per uur op de stoep, op een fietspad binnen de bebouwde kom 30 kilometer per uur en buiten de bebouwde kom 40 kilometer per uur. Op een rijbaan zowel binnen als de buiten de bebouwde kom 45 kilometer per uur. Dit zijn wel echt de maximum snelheden dus houdt rekening met de andere weggebruikers en pas uw snelheid hier op aan.

Heb ik een geldig rijbewijs nodig voor het rijden met een scootmobiel

U heeft geen (bromfiets) rijbewijs nodig om te rijden op uw scootmobiel. Er zijn wel speciale cursussen om u veilig op weg te helpen. Een cursus is niet niet verplicht maar wel aan te raden. Uw kind of kleinkind laten rijden? Een scootmobiel is natuurlijk geen speelgoed en er geldt een wettelijk minimale leeftijd van 16 jaar voor het besturen van de scootmobiel.

Moet ik altijd met verlichting rijden?

Net als met de fiets moet u bij schemer en in het donker goed zichtbaar zijn. Werkende verlichting is ook op de scootmobiel verplicht. Rijdt u op de stoep dan is verlichting niet nodig maar ook hier geldt denk aan uw medeweggebruikers en maak u zelf zichtbaar. Een reflectie hesje is een aanrader, deze kunt u zelf aan doen of over de stoel heen maken.

Voor het rijden met een Scootmobiel geldt: geen alcohol op achter het stuur, het gebruik van een mobiele telefoon is tijdens het rijden verboden, geef tijdig richting aan, stop voor een zebrapad, druk niet onnodig op de claxon. Zorg ervoor dat uw voertuig WA-verzekerd is.

Zoals als u kunt lezen lijken veel regels op die van een fietser of automobilist. Besef goed waar u rijdt zodat u veilig op pad kunt.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top