Now Reading
Kom meer te weten over een stoma

Kom meer te weten over een stoma

Wanneer we nog nooit in aanraking zijn gekomen met iemand met een stoma zult u er ook niet zo veel van af weten. Kom er meer over te weten zo komt u te weten wat het precies is en hoe hier mee omgegaan wordt. Als u iemand ontmoet met een stoma of als iemand die u kent een stoma krijgt zult u er genoeg vanaf weten.

Wat is een stoma?

Wanneer ontlasting of urine het lichaam niet meer op een natuurlijke manier kan verlaten wordt er gekozen voor een stoma. Dit kan bijvoorbeeld komen door een darmontsteking, beschadiging van de darm of door darm of blaaskanker. Een stoma is een kunstmatige uitgang voor urine of ontlasting. Er wordt dan een stukje darm via de buik naar buiten gebracht en vast gehecht, dit wordt tijdens een operatie in het ziekenhuis gedaan.

Er zijn verschillend soorten stoma.

Er is niet een stoma maar er zijn hier verschillende soorten in en voor iedereen zal een andere beter werken afhankelijk van de situatie.

See Also
Ontstoken oog

  • Colostoma
    Deze stoma is een uitgang van de dikke darm. Wanneer er een gedeelte van de dikke darm verwijderd is en er geen verbinding meer is met de Anus wordt er voor een Colostoma gekozen.
  • Ileostoma
    Wanneer de dikke darm volledig verwijderd is kiest men voor de Ileostoma dat van de dunne darm is. De ontlasting zal minder vast zijn en daarom dient het opvangzakje vaker geleegd te worden.
  • Urostoma
    Als er door blaaskanker of door een aangeboren afwijking de urine niet via de natuurlijke manier kan verlaten wordt hier ook een stoma voor geplaatst.

Leven met een stoma

Na het plaatsen van een stoma kan bijna alles gedaan worden wat u voor een stoma ook deed. Zo kunnen bijna alles sporten weer gedaan worden zo ook zwemen. Het dragen van strakke kleding is ook geen probleem de stoma is bijna niet te zien. Er zijn geen speciale dingen wat u hoeft te mijden als u iets gaat eten. Er zijn wel een aantal tips waardoor u minder las heeft van gas maar voor velden hoeft dit geen problemen te geven.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top