Now Reading
Ambachtelijke aardappel als delicatesse – Opperdoezers zijn er weer

Ambachtelijke aardappel als delicatesse – Opperdoezers zijn er weer

Vanaf juli is de zomeraardappel Opperdoezer Ronde verkrijgbaar bij supermarkten en groentespeciaalzaken. Dit overheerlijke seizoensproduct wordt met veel aandacht en passie in het kleine Noord-Hollandse dorpje Opperdoes ambachtelijk geteeld. De oogst gebeurt veelal met de hand vanwege de tere en dunne schil, die je gewoon kunt opeten. Vlak onder de schil zit namelijk de kenmerkende romige en delicate smaak. De gekookte tafelaardappel is heerlijk met een beetje roomboterjus en zeezout maar gepoft, gebakken of verwerkt in een zomersalade is het eveneens smullen geblazen.

Uniek, smakelijk en gezond
De unieke smaak van de Opperdoezer Ronde is mede te danken aan de zavelgrond rondom het Noord-Hollandse dorpje. Het is de enige aardappel met een ‘Beschermde Oorsprongs Benaming’ die toegekend wordt aan bijzondere, streekgebonden producten. Andere heerlijkheden met zo’n status zijn bijvoorbeeld Parmaham en Champagne. De zomeraardappel, met een relatief laag zetmeelgehalte, is behalve lekker ook gezond. Met een portie van 200 gram (4-5 aardappels) krijg je bijna 40% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen, 27% van je behoefte aan kalium (kan helpen bij de verlaging van de bloeddruk) en 9% ijzer en 12% vezels.

Bereiding
De delicatesse uit Opperdoes kan met of zonder schil gegeten worden. Je maakt de aardappel voor het koken schoon met een borsteltje of schrapt het schilletje met een mesje. Het meest traditionele en eenvoudige recept is met roomboter.
– Breng een pan met ruim water aan de kook
– Voeg de Opperdoezer Ronde toe en laat 15-20 minuten doorkoken.
– Check of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken
Doop de aardappel in een schaaltje met gesmolten roomboter en voeg eventueel een snufje (zee)zout toe. Heerlijk met bijvoorbeeld Hollandse sla en een stukje vlees of vis. Op de barbecue kun je de Opperdoezer Ronde poffen. Eventuele restjes verwerk je in een zomersalade, soep of omelet, maar kun je ook uitstekend bakken. In tegenstelling tot andere aardappels bakt de Opperdoezer Ronde krokant en niet zompig.

Schrap-actie
Loopt bij de gedachte aan Opperdoezer Ronde het water al uit je mond? Meld je dan aan voor de schrap-challenge. Vijftig mensen krijgen gratis een kilo vers van het land toegezonden inclusief een schrapmesje en 3 smakelijke recepten. Kijk voor meer informatie op opperdoezer ronde.

Lees ook
Gezonde verkoelende drankjes

Fotocredit: Opperdoezer Ronde
Bron: Opperdoeze Ronde

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top