Now Reading
5 tips voor een levendig huwelijk

5 tips voor een levendig huwelijk

Wanneer u en uw echtgenoot/echtgenote elkaar voor het eerst hadden ontmoet was alles waarschijnlijk heel romantisch. Onderhand zijn jullie getrouwd en is niet alles zo opwindend als vroeger. Stress en allerlei zorgen nemen wellicht de plaatst van de romantiek in. Maar het is zeker mogelijk om uw huwelijk net zo levendig en opwindend als vroeger te houden. Ik vertel u hoe!

Om de liefde en romantiek levendig te houden in uw huwelijk, betekent niet dat jullie vaak op vakantie moeten gaan. Koppels die nog steeds de romantiek voelen in hun huwelijk zijn degene die veel waarde hechten aan hun vriendschap. Vriendschap is de basis voor een gelukkig huwelijk.

1. Blijf communiceren met elkaar. Wees op de hoogte van elkaars dagelijks leven en hoe uw echtgenoot/echtgenote zich voelt en wat hij/zij denkt. Neem de tijd om écht met elkaar te praten over de simpele dingen van de dag, dit kan via de telefoon of ’s avonds op de bank.

2. Toon waardering. Een van de grootste behoeftes die men heeft is een gevoel van gewaardeerd worden. Over het algemeen zijn wij goed in het bedanken van elkaar en complimenten geven voor de dingen die vanzelfsprekend zijn. Om beter waardering te tonen, moeten wij ervoor dat er aandacht wordt geschonken aan de niet zo vanzelfsprekende dingen. Leer om ‘dank je wel’ te zeggen voor het onzichtbare werk. Een voorbeeld: ‘ Ik stel het op prijs dat je zo goed naar mij luistert. ´ , in plaats van: ‘Dank je wel voor het afwassen´. Na een tijd zal het een gewoonte worden en laat u zo zien dat u ook waardering heeft voor de onzichtbare dingen in uw huwelijk.

3. Wees vriendelijk. Kleine dingen voor elkaar doen is zo simpel en leuk, maar er wordt vaak geen aandacht aan geschonken. Ik kan begrijpen dat het soms moeilijk is om aardig te blijven wanneer uw partner bijvoorbeeld kritiek op u heeft, maar actie is reactie. Als u vriendelijk blijft zal uw partner vriendelijk terug reageren. Probeer om kleine simpele dingen te doen voor uw partner, zoals geduldig luisteren, helpen met een taak (ook al heeft u het zelf druk), het vermijden van kritiek of excuses aanbieden voor iets wat u heeft gezegd. Laat een kleine notitie achter in zijn/haar lunchbox of stuur zomaar een kaartje naar zijn/haar werk. Elkaar kleine cadeaus geven zonder een speciale reden wordt ook erg gewaardeerd.

4. Begrip. Probeer eerst uw partner te begrijpen. Dat doet u door aandachtig te luisteren, reactie te geven op wat er gezegd wordt en controleer of u begrijpt wat er gezegd wordt. Niets is zo fijn als een partner  die goed naar u luistert en probeert te begrijpen wat u voelt en denkt.

5. Maak tijd voor plezier! Samen plezier hebben is erg belangrijk om uw huwelijk levendig te houden. Als jullie allebei een druk leven hebben dan is daar enige planning voor nodig. Dit kan op een hele simpele manier: maak allebei een lijstje met de activiteiten die jullie leuk vinden. Wissel de lijstjes en kies allebei een activiteit van uw partners lijst. Plan vervolgens wanneer jullie deze activiteiten gaan doen en zorg ervoor dat het echt een prioriteit voor jullie wordt.

Geen een huwelijk is perfect. Maar des te meer we focussen op problemen, hoe meer problemen we gaan zien. Koppels zijn gelukkiger als zij zich focussen aan het goede in hun huwelijk en in hun partner. Als de vriendschap hecht is dan zal u een gelukkig en levendig huwelijk blijven houden.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top