Now Reading
Wandelen en fietsen in de eindeloze natuur van Portugal

Wandelen en fietsen in de eindeloze natuur van Portugal

Portugal

Portugal is twee keer zo groot dan Nederland en heeft maar zo’n 10 miljoen inwoners. Dat betekent héél véél natuur. Met bossen, bergen, kliffen en weiden, is Portugal een gigantisch groot speelterrein. Je kunt er sensationeel wandelen en fietsen, van meerdaagse trekkings, spannende mountainbiketochten tot een spontane wandeling met de kinderen. Het wandelhart van Portugal is het Parque Nacional da Peneda-Gerês in het noorden van het land. Madeira is met haar levadas het wandelparadijs van de eilanden. Maar er zijn nog zoveel meer andere mooie plekken verspreid en verborgen over het land, waar je je volop kunt uitleven in de vrije natuur. En voor ieder zijn favoriete stukje natuur, of het nu bergen zijn, kust of het platteland met z’n authentieke dorpjes en historische monumenten. Wat alle routes gemeen hebben is de nog ongerepte schoonheid van de Portugese landschappen. Bepaal je eigen tempo of volg simpelweg het ritme van de natuur, je wordt verrast bij iedere bocht.

Laat je onderdompelen in de Portugese cultuur

Hou je van cultuur, historie én actief zijn in de natuur? Met deze routes heb je alles-in-één. Volg de blauwe-gele bordjes met de schelp van de Portugese bedevaartsroute naar Santiago de Compostela, te voet als een echte pelgrim. Deze Caminho da Costa start bij de kathedraal van Porto en slingert langs de kust, via pittoreske kustdorpjes en historische stadjes zoals Viano do Castelo, naar Valença bij de Spaanse grens. Of doe de Santiagoroute, de Caminho de Torres, dwars door het binnenland van Noord-Portugal. Ook in Portugal leiden alle wegen naar Santiago! Een andere route met een religieus tintje is de karmelieten route, de Rota Carmelita, die over 100 km van Coimbra naar het bedevaartsoord Fatíma voert door een vredig en ongelooflijk gevarieerd landschap. Ga terug in de tijd als je loopt of fietst door het woeste kustgebied van de Alentejo, door middeleeuwse stadjes en oude vissersdorpjes langs de Rota Vicentina. De Rota do Guadiana (GR15), tussen de kustplaats Vila Real de Santo António en Alcoutim in het binnenland van de Algarve, kronkelt langs de mooie rivier Guadiana die de grens met Spanje vormt. Heb je nog geen blaren en energie genoeg? Vanaf Alcoutim vertrekt de langeafstandsroute Via Algarviana naar de Cabo de São Vicente, deze spectaculaire route brengt je naar het meest zuidwestelijke puntje van Portugal.

Ontdek Portugal
Coimbra © Arq. TdP

Ontdek de exotische bossen van de Portugese eilanden

Je voelt je een beetje Indiana Jones als je je een weg baant door de dichte subtropische bossen van de Portugese eilanden, met hier en daar een hoge klif of een vulkaan. Op de Azoren kun je geweldig wandelen in een weelde van groen. De Malha Grande is een wandelroute door een prachtige beschermde natuur in het noorden van Ilha Terceira. De 14 kilometer lange rondwandeling leidt je door oude bossen en wijngaarden en onderweg kun je de vulkaan Pico Alto zien bij het uitzichtpunt Rocha do Chambre. Neem na de wandeling een verfrissende duik in de natuurlijke zwembaden van Biscoitos. In het bosreservaat Mata da Serreta loopt de Grande Rota do Oeste. De route bestaat uit 2 etappes door bossen, bergen en over rotspartijen. Met haar torenhoge groene kliffen, weidse zeezichten, laurierbossen en subtropisch klimaat, is Madeira populair onder wandelaars van over de hele wereld. Madeira heeft het langste irrigatiesysteem ter wereld: de levadas, die het bos water opvangen voor drinkwater en water voor de landbouw. Het is verrassend mooi wandelen langs deze smalle geulen door de bossen, langs oude watermolens en watervallen. Alleen al door het geluid van het stromende water en de ruisende bladeren van de bomen kom je helemaal tot rust.

Meren, zee en rivieren… zoek het water op

Hou je na een flinke inspanning wel van een frisse duik in de rivier, een vers visje eten op het strand, of flamingo’s en dolfijnen spotten? Zoek het water op voor een prachtige wandel- of fietstocht langs oevers en kusten. In Noord-Portugal, op zo’n 65 km van Porto, ga je diep de ongerepte natuur in langs een van de puurste rivieren van Portugal, de Paiva. De Paiva Walkways in Arouca is een houten wandelpad die 8 km langs de rotswanden van de Paiva loopt. Onderweg kom je kleine strandjes tegen waar je kunt zwemmen en je kunt de Paiva oversteken via de langste voetgangershangbrug ter wereld, de Ponte 516. Een andere wondermooie rivierwandeling is de route langs de zuidoever van de Taag in het natuurgebied Reserva Natural do Estuário do Tejo, net over de brug bij Lissabon. Bij de moerassen kun je vele vogelsoorten spotten. Het beste is in het najaar, als de flamingo’s hier neerstrijken. Een vogelrijk gebied is ook het Reserva Natural do Estuário do Sado in Setúbal, net onder de hoofdstad. Je loopt of fietst langs moerassen, rijstvelden en rietplantages. Als je geluk hebt, zie je dolfijnen zwemmen. Aan de zonnige zuidkust, iets ten oosten van Faro, ligt het natuurgebied Ria Formosa met vele wandel- en fietspaden. Het is een langgestrekte lagune tussen land en zee, met een enorme diversiteit aan flora en fauna. Kameleons en vogels zijn hier wel de belangrijkste bewoners.

Algarve
Ria Formosa © Visit Algarve

Mountainhiken en mountainbiken in het Portugese berglandschap

De bergen in Portugal zijn tijdloos. De lieflijke bergdorpen, de weelderige vegetatie, de bergmeren en de oneindige vergezichten, je krijgt er geen genoeg van. In de regio Centro de Portugal, heb je in de Serra da Estrela de hoogste bergtoppen van Portugal. Het machtige berglandschap wemelt van de oude bergdorpjes en het is een geweldig gebied om te gaan wandelen, fietsen of klimmen. In de winter kun je er zelfs skiën. Een van de leukste dingen om te doen in de Serra da Estrela is mountainbiken. Stuk voor stuk mooie en spannende routes, zoals de Unhais da Serra-Torre en de Rota do Javali met een indrukwekkende waterval. Het gebergte is bedekt met rotsen, dus het kan soms behoorlijk bumpy worden! Aan de kust, net onder Lissabon, wandel of fiets je door de groene bergen van de Serra da Arrábida met altijd de blauwe Atlantische oceaan aan je zijde, wie weet zie je hier in de verte wel dolfijnen. In het vlakke, droge Alentejo word je verrast door het groen en de pieken van de Serra de São Mamede. Het gebergte is rijkelijk begroeid met kurkeiken en kastanjebomen en is de thuishaven van de havikarend. Je kunt ook zomaar een wild zwijn of een hert tegenkomen.

Mountainbiken
Serra da Estrela © Paulo Magalhães

Van waaghalzen, rustzoekers tot cultuursnuivers, het wandel- en fietsland Portugal is er voor iedereen!

Kijk voor deze en nog veel meer hike & bike trails op: https://www.portuguesetrails.com/en

Bron: Visit Portugal

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top