Tips bij het afsluiten van een hypotheek

Tips bij het afsluiten van een hypotheek

Hypotheken zijn afhankelijk van uw wensen en behoeften. Maar uiteraard ook van uw financiële mogelijkheden. Als consument heb je vaak onvoldoende kennis om zelf een hypotheek af te sluiten. Dan is het slim om een hypotheekadviseur in te schakelen voor advies. Of u deze nodig heeft, hangt af van uw financiële kennis en ervaring. 

Hierbij ontvangt u verschillende tips en tricks bij het afsluiten van een hypotheek.

1. Of een hypotheekadviseur nodig is, hangt af van uw financiële kennis en ervaring. Doe de test op www.weetwatjeweet.nl.

2. Wees kritisch en controleer! Kijk niet alleen naar de prijs van de tussenpersoon. Check of de tussenpersoon is. Dit kan door diens dienstenwijzer te lezen en te vragen met hoeveel geldverstrekkers hij zaken doet.

3. Het is niet perse goedkoper om direct naar een geldverstrekker te stappen. Wie geen tussenpersoon inschakelt, maar direct bij een bank of andere geldverstrekker zijn hypotheek regelt, betaalt ook kosten. Maar die zijn voor de klant minder makkelijk te achterhalen.

4. Vergelijk de dienstverleningsdocumenten van verschillende tussenpersonen om te weten welke diensten ze bieden tegen welk tarief.

5. Maak duidelijke afspraken met de tussenpersoon over de diensten die hij levert. Wat gaat hij doen en wat moet dat kosten? Leg de afspraken samen schriftelijk vast.

6. Kies voor hypotheekadvies een specialist die over de juiste diploma’s beschikt.

7. Onderhandel over de prijs, ook al is de keuze voor een tussenpersoon al gemaakt.

8. De door de consumentenbond onderzochte tussenpersonen berekenen gemiddeld zo’n €3000 voor een (eenvoudig) hypotheekadvies.

9. Veel tussenpersonen hanteren meerdere methoden om hun diensten in rekening te brengen. Overleg wat in uw situatie het voordeligst is, zonder dat dit afbreuk doet aan de kwaliteit van het advies.

10. Vraag tijdig een verlengingsvoorstel van de geldverstrekker aan als de rentevastperiode van de hypotheek afloopt. De meeste hypotheekverstrekkers sturen zo’n voorstel pas een maand van tevoren, maar dan is het vrijwel onmogelijk nog een nieuwe hypotheek te regelen. Wees er dus tijdig bij.

* Minister Verhagen en De Jager zijn van plan hypotheekaanbieders te verplichten om drie maanden vóór het aflopen van de rentevaste periode de consument hierover te informeren.

Voor handige hulpmiddelen en nog meer tips kijk dan op de website.

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: