De Natuurwonderen van Oost-Canada

De Natuurwonderen van Oost-Canada

Oost-Canada is voor veel reizigers nog onbekend, terwijl het zoveel moois te bieden heeft! Naast sfeervolle steden als Québec City en Montréal bezit Oost-Canada over een schitterende, ongerepte natuur en een groot scala aan wilde dieren. Welke natuurwonderen van Oost-Canada zijn favoriet bij onze reisspecialisten? U leest het in deze blog.

Bezoek het Algonquin Provincial Park

Op ongeveer drie uur rijden van zowel Ottawa als Toronto ligt het oudste en bekendste park van Ontario: Algonquin Provincial Park. Bent u een echte natuurliefhebber, dan mag een bezoek aan dit park tijdens uw reis door Oost-Canada absoluut niet ontbreken. Het gebied strekt zich uit over zo’n 7800 m2 en bestaat uit duizenden meren, moerassen en rotsachtige bergen en is rijk aan naald-en esdoornbomen. Naast de schitterende natuur, kent dit park ook een groot scala aan wildlife. Zo vindt u er elanden, zwarte beren, otters, bevers en vele vogelsoorten. Kijk niet gek op als u ’s avonds het gehuil van wolven hoort, want die behoren ook tot de inwoners van het park. Het zijn vrij schuwe dieren, maar wie weet heeft u geluk en spot u ze!

Maak bij aankomst eerst een stop bij het Visitors Centre. Hier koopt u een pas om het park in te mogen en krijgt u allerlei handige informatie over uitgestippelde (meerdaagse) wandel- en kanotochten. Algonquin leent zich bij uitstek om per kano of te voet te verkennen. De meren staan vrijwel allemaal met elkaar in verbinding door rivieren en stroompjes, waardoor u eindeloos kunt kanoën door de serene natuur.

Vanuit het grote meer genaamd Canoe Lake vertrekken meerdere kanotochten. De excursies variëren van een paar uur tot meerdaagse tochten. Kiest u voor de tocht van drie uur, dan doet u al meerdere meren aan en peddelt u langs uitgestrekte vergezichten. Verscholen tussen de bomen staan kleine houten huisjes. Zullen daar mensen wonen? Met een beetje geluk spot u verschillende vogels en ziet u zelfs schildpadden onder uw kano doorzwemmen!

Het mooiste moment van reisspecialist Janine:

“Ik rijd Algonquin Provincial Park in over de Highway 60, een weg die dwars door het zuidelijke deel van het park loopt. Zodra ik langs de kant van de weg een aantal auto’s geparkeerd zie staan, stijgt de spanning. En ineens zie ik waarom de andere bezoekers zijn gestopt: een eland staat naast de weg te grazen en trekt zich niets van zijn toeschouwers aan. Wat is het toch mooi om wilde dieren te spotten!”

Ontdek de verborgen parel: Killarney Provincial Park

Verder verwijderd van de grote Oost-Canadese steden ligt het Killarney Provincial Park, misschien wel de best verborgen parel van heel Canada. Het is minder bekend dan het nabij gelegen Algonquin, waardoor u weinig andere bezoekers tegenkomt. De immens witte, ruige bergruggen (ontstaan door kwartsiet) van de La Cloche Mountains typeren het landschap, net als de rode granieten rotsen. Houdt u van een stevige wandeling, dan bieden de rotsachtige paden over de ruige bergruggen met hoogteverschillen zeker een uitdaging. Wilt u een goede indruk krijgen van het park, maar loopt u liever een wat makkelijker pad, kies dan voor de Granite Ridge Trail. De twee kilometer lange wandeling brengt u langs meerdere uitkijkpunten waar u een weids uitzicht heeft over de La Cloche Mountains en de dichtbegroeide groene bossen. Ondanks het relatief eenvoudigere pad zijn goede wandelschoenen wel aan te raden.

Killarney bezit over meer dan 50 helderblauwe meren waar u uitstekend kunt kanoën, zwemmen (in de zomer) en vissen. Killarney is rijk aan wilde dieren, zoals beren, herten, wolven en ook de eland laat zich hier regelmatig zien. De meeste kans op het zien van elanden is rondom de meren in het lage gras. Stap in een kano en wie weet ziet u de elanden wel van heel dichtbij!

Spot walvissen in Tadoussac

Voor het spotten van walvissen in Oost-Canada is Tasoussac ‘the place to be‘. Tadoussac is een stad in de provincie Québec, gelegen aan de zoute Saint-Lawrence-river die hier samenkomt met de zoete Saquenay-rivier. Omdat krill in deze wateren in grote getalen aanwezig is, is deze plek een walhalla voor meerdere soorten walvissen die hier vooral tussen mei en oktober gespot worden. Er komen hier zelfs blauwe vinvissen voor, die tot wel 35 meter lang worden!

Kiest u voor een walvisexcursie, dan heeft u de keuze om mee te gaan op een zodiac of op een grote boot met zowel een binnen- als een buitendek. Als het zonnig weer is en er staat weinig wind, dan is de zodiac de perfecte keuze voor een prachtig avontuur. In de zodiac zit u veel lager waardoor u meer contact heeft met het water en u de walvissen beter ziet! U moet echter geen slechte rug hebben, want de zodiac kan met hoge snelheid over het water schieten. Is het slechter weer, dan bent u vast ook blij als u even naar binnen kan op een overdekte, grotere boot die ook wat minder last heeft van de deining. Aan u de keuze!

Het mooiste moment van reisspecialist Margaux:

“Op de ochtend van onze walvisexcursie is het wat bewolkt dus ik betwijfel of we iets gaan zien op het water. We vragen vooraf voorzichtig aan onze kapitein hoe groot de kans is om walvissen te spotten en hij vertelt dat ze de dag ervoor meerdere walvissen hebben gezien! Hoopvol stappen we op de boot. Na een tijdje varen roept de kapitein dat er beluga’s & dwergvinvissen om onze boot heen zwemmen! Snel ren ik naar de rand van de boot en zie een dwergvinvis uit het water komen. Ik vergeet helemaal om foto’s te maken en kan alleen maar genieten van dit onvergetelijke moment.”

De wereldberoemde Niagara Falls

De natuurwonderen van Oost-Canada zijn natuurlijk niet compleet zonder de wereldberoemde Niagara Falls. Deze machtige watervallen kunt u op vele manieren bewonderen. Kiest u voor een boottocht, dan ziet u de kletterende watervallen van wel héél dichtbij. Een poncho heeft u echt nodig, want u wordt kletsnat als u buiten op de boot blijft staan. Reisspecialist Linda bezocht de Niagara Falls en deelt al haar tips voor een optimaal bezoek aan de watervallen in haar reisblog: De Niagara Falls op hun best.

Net als onze reisspecialisten Oost-Canada zelf ontdekken? Bekijk gelijk ons reisaanbod Oost- Canada.

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: