Now Reading
Eerste borstkankerziekenhuis officieel geopend

Eerste borstkankerziekenhuis officieel geopend

23 mei is het eerste ziekenhuis in Nederland dat uitsluitend borstkanker behandelt geopend: het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven. Drie patiënten onthulden als openingshandeling een kunstwerk. Door op één aandoening te richten, wordt betere zorg verleend, is het uitgangspunt. De inrichting en de zorgprocessen van het ziekenhuis zijn onder meer gebaseerd op veel interviews met borstkankerpatiënten en hun partners. Een patiëntvriendelijke en gastvrije omgeving en extreem korte wachttijden zijn resultaten daarvan. Het Alexander Monro Ziekenhuis levert verzekerde zorg, werkt met de modernste methodes en apparatuur en voldoet – meer dan – aan de kwaliteitsnormen van de BVN en SONCOS. Het Alexander Monro Ziekenhuis heeft intensieve samenwerking met ziekenhuizen en instanties. Sinds de start half april zijn er al 100 patiënten geweest. Het ziekenhuis verwacht 2.000 nieuwe borstkankerpatiënten per jaar te zien. Klik hier voor de video over het ziekenhuis.

Belang van een borstkankerziekenhuis
De 17e-eeuwse chirurgijn/patholoog Alexander Monro III was de eerste die borstkanker als apart verschijnsel beschreef en behandelde. Iedereen krijgt bij het Alexander Monro Ziekenhuis snel uitsluitsel en persoonlijke aandacht. ‘De gedachte is dat borstkankerzorg in Nederland goed geregeld is, maar wij vinden dat het nog beter kan: borstkankerzorg op maat, volledig rondom de patiënt georganiseerd. Niemand hoeft onnodige angsten of zorgen te hebben. Eén ziekenhuis, waarin alle medisch specialisten, verpleegkundigen en laboranten samenwerken in een multidisciplinair team dat zich helemaal richt op borstkanker,’ aldus Jan van Bodegom, chirurg en oprichter van het ziekenhuis.

In Nederland krijgen per jaar 13.000 vrouwen (1 op 8 in hun leven) en circa 100 mannen borstkanker. Borstkankerzorg wordt steeds complexer. Door gespecialiseerde diagnostiek en onder andere DNA-onderzoek kunnen specialisten nu meer variaties in typen borstkanker herkennen en de complexe behandeling beter aanbieden. Het Alexander Monro Ziekenhuis is een centre of excellence voor borstkankerzorg: snel-diagnostiek, operatie en reconstructie, chemotherapie, nabehandeling en uiteraard psychosociale zorg is allemaal beschikbaar.

Organisatie speciale borstkankerzorg
Patiënten kunnen binnen een uur terecht in het ziekenhuis. Hun diagnose wordt direct besproken door het multidisciplinair behandelteam, volledig gespecialiseerd in borstkanker. De patiënt staat centraal en krijgt altijd dezelfde arts en mammacare-verpleegkundige. Het medisch team bestaat uit oncologisch chirurgen, internist-oncologen, plastische chirurgen, mammaradiologen, radiotherapeut-oncologen, pathologen, anesthesiologen, nucleair geneeskundigen, laboranten en mammacare-verpleegkundigen. Ook seksuologie, psychologie, fysiotherapie en maatschappelijk werk zijn onderdeel van het behandelteam. Klinische farmacie (de ziekenhuisapotheek), palliatieve zorg (zorg voor patiënten die niet meer kunnen genezen), nucleaire diagnostiek (van groot belang bij de voorbereidingen van een behandeling en ondersteuning bij schildwachtklierprocedures) en klinische genetica (voor het opsporen van en adviseren bij erfelijke aandoeningen) is allemaal in huis.

Lees ook
tandarts

 

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top