Weer alle gesprekken kunnen volgen. Niet meer drie keer vragen wat iemand zegt. Je zekerder voelen in het verkeer. Met een hoortoestel wordt het leven een stuk prettiger. Maar welke rol speelt ijdelheid hierin?
Een hoortoestel? O nee…’ De meeste mensen die minder goed horen staan niet te trappelen om zich er een aan te laten meten. Ze denken dat iedereen zo’n toestel ziet zitten en vinden dat het je ‘oud’ maakt. Maar ja, zelfs beginnend gehoorverlies is wél hinderlijk.
Slecht horen is écht niet fijn
“De gevolgen van gehoorverlies zijn groter dan je denkt”, zegt Bert Klamer audicien bij Beter Horen. In eerste plaats voor jezelf. Delen van een gesprek gaan aan je voorbij, je mist de grapjes en soms hoor je gewoon niet goed hóe iets gezegd wordt. Het kost extra energie om altijd ingespannen te moeten luisteren. Ook kan het je een onzeker gevoel geven. Maar onderschat de impact op je omgeving niet. Mensen moeten steeds hard tegen je praten. Of alles een paar keer herhalen. Misverstanden liggen dan op de loer.
Een eerlijk geluid
Eigenlijk begint beter horen altijd te laat. Want de meeste slechthorenden wachten een paar jaar voordat ze hun gehoor laten testen bij een audicien. Zonde als je weet dat een hoortoestel direct voor verbetering zorgt . Zit het dan toch grotendeels tussen onze oren? In dat geval moeten we eerst het idee loslaten dat het dragen van een hoortoestel ‘oud’ maakt. Dat proces heeft Nelleke Verweij ( 58 jaar) ook doorgemaakt. Lees in haar verhaal hoe ze haar werk als toneelregisseur toch kon blijven uitoefenen.
Het is alleen even wennen
Iedereen die al een hoortoestel draagt, zal het beamen. In het begin piept en kraakt het een beetje. Een kwestie van wennen én een vakkundige audicien. Want een hoortoestel moet heel precies worden afgesteld, zodat de persoonlijke geluidsbeleving optimaal is. Zorg daarom dat je een hoortest laat uitvoeren door een StAr gecertificeerde audicien. Die kan je alles vertellen over de moderne hoortoestellen van tegenwoordig. Daar zie je steeds minder van.
Ervaringen delen
Voor iedereen die weleens twijfelt aan het gehoor, is het belangrijk om zich daarin te verdiepen. Maar het is ook fijn om verhalen en ervaringen van andere slechthorenden te lezen. In de gids “Een eerlijk verhaal” is deze informatie gebundeld. U kunt deze gids kosteloos en vrijblijvend aanvragen bij Beter Horen.