Now Reading
5 Laadtips om uw fietsaccu in topconditie te houden

5 Laadtips om uw fietsaccu in topconditie te houden

De fietsaccu is bij veel e-bike gebruikers onderwerp van gesprek. Fietsers merken dat de prestaties behoorlijk verminderen na een aantal jaren gebruik. Het is van belang om de accu met zorg te behandelen, zodat er zo lang mogelijk mee gefietst kan worden. Helaas is er veel onduidelijkheid onder gebruikers van de elektrische fiets over hoe er het beste omgegaan kan worden met de accu.

Veel fietsaccu’s worden niet op de juiste manier opgeladen en dit heeft gevolgen voor de levensduur van de accu. Gevolg is dat de accu al relatief vroeg versleten is en voor de hoofdprijs een nieuwe accu aangekocht moet worden. Als goedkoper alternatief wordt de laatste jaren ook steeds vaker gekozen voor e-bike accu revisie. Hierbij worden enkel de slijtageonderdelen vervangen en veel van de oorspronkelijke componenten hergebruikt.

Wilt u voorkomen dat uw fietsaccu al snel vervangen moet worden? De juiste manier van opladen kan de levensduur enorm verlengen. De volgende vijf laadtips helpen u om de fietsaccu in goede conditie te houden:

1. Lees de handleiding

Het is altijd verstandig om eerst de handleiding van uw specifieke e-bike te lezen, zodat u zeker weet hoe uw accumodel het beste behandeld kan worden. Meestal staan er in de handleiding uitgebreide laadinstructies beschreven.

2. Opladen na iedere rit

Het kan geen kwaad om de accu na (bijna) iedere rit op te laden. Wanneer u de accu telkens volledig leeg fietst, treedt er sneller slijtage op. Na iedere hele korte rit opladen is het opladen niet perse nodig. In een ideale situatie blijft het laadpercentage tussen de 20% en 80%.

3. Niet constant aan de lader

Niet constant aan de lader

Bij de meeste accumodellen is het niet verstandig om de accu continu aan de lader te laten liggen. Zodra de accu is opgeladen, kunt u hem van het stroomnet verwijderen. Als uw accumodel wel geschikt is om continu aan de lader te liggen staat dit in de handleiding beschreven.

4. Houd toezicht tijdens laden

Laad de accu op in een droge omgeving op kamertemperatuur. Voorkom gevaarlijke situaties en houd toezicht tijdens het laden. Laad de accu niet ’s nachts en wanneer u niet thuis bent.

5. Af en toe opladen tijdens langdurige stilstand

Gebruikt u de accu voor langere tijd niet? Sla hem dan op in een droge ruimte op kamertemperatuur. Veel moderne lithium accu’s kunnen geen extreme temperaturen verdragen. Daarbij is het verstandig om de accu minstens een keer per maand bij te laden, aangezien de accu blijft leeglopen wanneer deze niet wordt gebruikt.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top