Now Reading
Zwarte kleding: altijd een veilige keuze?

Zwarte kleding: altijd een veilige keuze?

Zwart is altijd een populaire kledingkleur geweest. Op dit moment is het dragen van zwart op zwart zelfs helemaal in. Veel mensen dragen zwarte kleding omdat zwart afkleedt en omdat het een veilige keuze is. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Zwarte kleding maakt slank en daarom zijn zoveel vrouwen er dol op. Ook is het een veilige kleur. Er zijn zelfs dames die vrijwel alleen maar zwart dragen, maar of dat nu zo’n goed idee is. Volgens kleurenexperts staat de kleur zwart namelijk lang niet iedereen even goed.

Past zwart wel bij jouw kleurtype?

Afhankelijk van het kleurtype dat je bent (zomer, winter, lente of herfst) kan zwart je pluspunten benadrukken of juist minpunten accentueren  en zaken als een onderkin, rimpels, oneffenheden of wallen optisch benadrukken. Kijk eens goed in de spiegel terwijl je een zwart shirt draagt. Wat doet die kleur voor jou? En zie je verschil als je een warme kleur draagt, zoals bruin?

Ben je een lente type met blond of lichtblond haar en een perzik huidskleur, dan kun je er snel bleek uitzien in zwarte kleding. Ook herfsttypes met donkerbruin of rood haar en een koele huidskleur staat zwart lang niet altijd goed. Kies in dat geval liever voor een andere donkere tint als bruin of donkerblauw. Ook deze kleuren kleden af.

Wil je toch graag zwarte kleding dragen, zorg er dan voor dat je gezicht niet omlijnd wordt door zwart. Dit doe je door bijvoorbeeld een sjaal in een warme kleur te dragen of door met een blote hals veel huid te laten zien rondom je gezicht.

Zwart op zwart trend van dit moment

Op dit moment zien we in de damesmode een trend waarbij zwart op zwart gedragen wordt. Dit kan heel stijlvol zijn. Voorkom wel dat je outfit saai wordt door verschillende structuren en materialen te combineren. Glanzend met mat, verschillende zwarttinten, gladde stof met zwarte wol, etc.

Lees ook
criminaliteit

Zwarte kleding mooi zwart houden

Gebruik voor je zwarte kleding een speciaal wasmiddel om de zwarte kleur mooi te houden. Een tip uit grootmoeders tijd: gebruik zout in plaats van waspoeder om je zwarte kleding te wassen en voeg een kopje natuurazijn toe. Ook was je zwarte kleding het liefst binnenstebuiten.

Zwarte rouwkleding

Zwarte kleding wordt traditioneel ook gedragen als er iemand is overleden. Dit gebruik is ooit ontstaan omdat nabestaanden de geest van de dode wilden verjagen en misleiden door allemaal zwart te dragen. Tegenwoordig dragen steeds minder mensen zwart bij een uitvaart. Uit een uitvaartwensenonderzoek van Yarden uit 2009 blijkt dat 68% van de Nederlanders het helemaal niet belangrijk vindt hoe bezoekers van een uitvaart gekleed gaan.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top