Now Reading
Zo doe je dat: je eerste mobiele abonnement en smartphone kiezen!

Zo doe je dat: je eerste mobiele abonnement en smartphone kiezen!

smartphone

Je kinderen en kleinkinderen hebben een hectisch leven. Werk, school, sport: ze hebben het er maar druk mee. Hoe onderhoud je dan zonder veel gedoe toch goed het contact? Met een smartphone! Een makkelijkere manier om even bij te praten (of chatten) is er niet. Maar het opstarten (lees: het uitzoeken van een telefoon en/of het afsluiten van een abonnement) kan een drempel zijn. Wij helpen je graag met het nemen van deze horde!

Op het gebied van mobiele telefoons en abonnementen valt er veel te kiezen. We snappen dat het lastig is om te achterhalen wat wel en niet nodig is om te weten. Daarom houden we het simpel. Om mobiel te bellen, sms’en en internetten zijn er twee dingen nodig:

  1. Een mobiele telefoon of smartphone
  2. Een telefoonabonnement

Zowel op het gebied van telefoons als abonnementen zijn er veel mogelijkheden. Tijd om ze met je door te nemen.

Mobiele telefoon of smartphone?

Er zijn twee soorten mobiele telefoons: de klassieke mobiele telefoon en de smartphone. Die twee soorten verschillen nogal van elkaar. Met een mobiele telefoon kun je alleen bellen en sms’en. Een goede mobiele telefoon is de Emporia Select, die speciaal voor senioren is ontwikkeld.

Een smartphone kan veel meer. Ook hiermee kun je bellen en sms’en, maar je kunt er ook mee internetten en apps gebruiken. Dit zijn computerprogramma’s die speciaal voor smartphones zijn gemaakt. Sommige apps hebben internet nodig, bijvoorbeeld om via internet berichten te versturen en ontvangen. De Doro 803l is een smartphone die speciaal voor senioren is ontwikkeld. Deze smartphone is met zijn grote toetsen en overzichtelijke besturingssysteem extra makkelijk in gebruik.

Hoe kies ik de juiste mobiele telefoon of smartphone?

Er zijn honderden verschillende telefoons verkrijgbaar via internet. Hoe kies je dan de juiste smartphone? Er zijn veel websites die goede koopadviezen bieden, zoals de telekoopwijzer van All About Phones. De Consumentenbond test ook regelmatig telefoons en weet daarom precies wat de telefoons met de beste prijs-kwaliteitverhouding zijn. Het raadplegen waard! Heb je de juiste telefoon gevonden? Tijd om ‘m te kopen, want dan is het tijd voor de tweede stap!

Extra tip: wie weet heeft een familielid of vriend nog een ongebruikte smartphone liggen. Dit is misschien wel de beste en goedkoopste manier om kennis te maken met de mogelijkheden van een smartphone.

De voordelen van een smartphone

Twijfel je tussen een mobiele telefoon of smartphone? Met een smartphone kun je altijd rekenen op deze vier voordelen.

Voordeel 1: altijd in contact met je familie

Een smartphone kan dus alles wat een gewone mobiele telefoon kan. Zo ook bellen. Waar je ook bent, op elk moment. Elke smartphone heeft een contacten-app waarin je alle telefoonnummers kunt opslaan. Via deze app bel je makkelijk en snel met je kinderen en kleinkinderen. In de app hoef je alleen maar de naam op te zoeken. Daarna bel je diegene met een druk op de knop op.

Wordt er niet opgenomen? Met WhatsApp stuur je gratis berichtjes. Deze type je via de app en ze worden vervolgens via internet verzonden naar de WhatsApp-app op de smartphone van diegene die je wilt bereiken. Vervolgens kan hij of zij het berichtje beantwoorden op een moment dat het hem of haar uitkomt. Handig bijvoorbeeld als je kleinzoon aan het sporten was en daardoor niet kon opnemen. Dankzij WhatsApp was het daarmee nog nooit zo makkelijk om snel contact te onderhouden als je elkaar even niet kunt zien.

Voordeel 2: altijd een leuk spelletje bij de hand

Er zijn ontelbare apps beschikbaar voor smartphones. Een hoop hiervan zijn leuke spelletjes die je op elk moment kunt spelen. Hieronder bevinden zich ook echte klassiekers, zoals Mahjong, Sudoku, Scrabble en Monopoly. Of wat dacht je van een spannend potje schaken tegen spelers van over de hele wereld?

Voordeel 3: geen fototoestel meer nodig

Elke smartphone heeft een of meerdere camera’s. Daarmee is het ontzettend makkelijk om van die gezellige middag een paar leuke foto’s te maken. Deze kun je vervolgens makkelijk versturen naar familie. Dit kan onder andere met WhatsApp. Met deze app kun je naast berichtjes namelijk ook foto’s versturen. Via Facebook kan dat ook. Je uploadt dan de foto naar je Facebook-profiel. Al je Facebook-vrienden kunnen deze foto dan zien. Zo hoef je het kiekje via WhatsApp niet meerdere keren naar verschillende familieleden en vrienden te versturen.

Lees ook
Gigaset GS5

Voordeel 4: snel op ‘bezoek’ bij familie in het buitenland

Je kunt de smartphonecamera’s ook op een andere manier inzetten. Waarvoor? Om te beeldbellen! Dit kan het beste met de camera aan de voorkant. Op een iPhone kan dit via de app Facetime, maar het kan op elke smartphone ook prima via WhatsApp. Met beeldbellen kun je elkaar tijdens het bellen zien. Dé manier om vanuit de luie stoel een bliksembezoek aan familie in het buitenland te brengen. Het mooie aan beeldbellen is dat het via internet gaat. Er zijn dus geen extra kosten aan verbonden om met mensen in het buitenland te beeldbellen. Jullie hebben alleen allebei een internetverbinding nodig.

Deze telefoonabonnementen zijn er

Of je nou voor een mobiele telefoon gaat of een smartphone: je hebt een telefoonabonnement nodig. Alleen dan kun je bellen, sms’en en internetten. Er zijn drie soorten abonnementen:

  1. Abonnement met telefoon
  2. Prepaid
  3. Sim Only

Bij een abonnement met telefoon kies je, zodra je het abonnement afsluit, ook een telefoon die je daarbij gaat gebruiken. De toestelprijs van de smartphone wordt omgezet in een krediet die je tijdens de abonnementsperiode afbetaalt. Deze kosten zitten bij de telefoonrekening inbegrepen. Met dit type telefoonabonnement ga je dus een lening aan. Goed om te weten: kost de telefoon 250 euro of meer, dan wordt deze lening geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie.

Met Prepaid krijg je alleen een simkaart. Je koopt vooraf belminuten en data in om te kunnen bellen en internetten. Zelf zorg je dat je een smartphone hebt. Het nadeel van Prepaid is dat je niet kunt bellen en internetten als je tegoed op is. Toch heeft Prepaid ook voordelen. Koop eenmalig een Prepaid simkaart van KPN en je bepaalt vervolgens iedere maand zelf hoeveel tegoed je erop zet. Opwaarderen gaat eenvoudig online of met een tegoedkaart. Zo zit je niet aan maandelijkse kosten vast en heb je geen verrassingen achteraf.

Een goede optie wanneer je nog een mobiele telefoon hebt, deze zojuist hebt gekocht of gekregen is Sim Only. Met dit type telefoonabonnement betaal je alleen voor de bel- en internetbundels. Een bundel is een bepaalde hoeveelheid minuten of MB’s die je per maand kunt gebruiken en waarvoor je een vaste, lage prijs betaalt. Het resultaat? Een lage maandelijkse telefoonrekening waarmee je altijd mobiel bereikbaar bent. Geen gedoe met opwaarderen of het afbetalen van een lening voor de smartphone die bij het abonnement zit inbegrepen. Met Sim Only regel je zelf een mobiele telefoon of smartphone en je kiest zelf de bundels die je wilt gebruiken.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top