Word een echte Thaise keukenprins(es)

Word een echte Thaise keukenprins(es)

De meesten van ons zitten inmiddels al een tijdje thuis in quarantaine. Met de aangescherpte maatregelen die door het kabinet zijn aangekondigd, weten we dat daar voorlopig geen verandering in gaat komen. Alle leuke films en series op Netflix en Videoland zijn ondertussen bekeken en de zeeën van tijd die we tegenwoordig hebben kunnen we maar beter investeren in iets nuttigs. Word bijvoorbeeld fitter dan ooit, lees het boek waar je eerst nooit tijd voor had of ontpop jezelf tot de keukenprin(ses) van jouw huishouden! Mocht dat laatste iets zijn voor jou, lees dan snel verder en leer hoe je de allerlekkerste Phad Thai ooit maakt: één van de vele parels die de Thaise keuken rijk is. Met deze hobby zullen je huisgenoten, familie of je lover trouwens ook gelukkig worden – ze zeggen niet voor niets dat liefde door de maag gaat!

De oorsprong van het gerecht
Phad Thai vindt zijn oorsprong in de Tweede Wereldoorlog, toen de Thaise overheid het rijstverbruik wilde verminderen wegens economische redenen. In tegenstelling tot rijst waren noedels duurzaam, want van één kom rijst konden er vijf kommen noedels gemaakt worden. Omdat er nog geen Thais gerecht met noedels bestond, besloot de Thaise overheid dit zelf te ontwikkelingen en zo ontstond de “Phai Thai”, wat letterlijk “Thaise roerbak” betekent.

Traditioneel gezien wordt Phad Thai gemaakt met rijst noedels uit Chantaburi, garnalen, harde tofu, knoflook, taugé, koolraap, pinda’s en limoen, geserveerd met bananenbloesem en eventueel droge chili voor een extra Thaise touch. Het belangrijkste onderdeel van Phad Thai is de saus, gemaakt van tamarinde pasta, palmsuiker en gefrituurde sjalot.

Ondertussen is Phad Thai uitgegroeid tot één van de populairste gerechten van Thailand en is het op elke straathoek te verkrijgen. In het hele land probeert men creatieve varianten op dit klassieke gerecht te verzinnen. Wil je de ultieme Pad Thai proeven? Bezoek dan tijdens jouw volgende reis naar Thailand ‘Thipsamai’ in Bangkok, het oudste Pad Thai restaurant die nog steeds geopend is. Verder zijn ‘Eat Phad Thai’ en ‘Baan Yai Phad Thai’ ook aanraders, bovendien beschikken beide over de Michelin Bib Gourmand erkenning.

Zelf aan de slag
Het zal helaas waarschijnlijk nog even duren voordat je zelf weer naar Thailand kunt om daar Phad Thai te eten, maar niet getreurd, met onderstaand recept maak je dit heerlijke gerecht gewoon zelf. Pak je keukenschort, zet je pannen klaar en verras jezelf met je fantastische kookkunsten!

Het recept voor 2 personen
Voor de saus heb je de volgende ingrediënten nodig:
• 150 gram tamarinde pasta
• 150 gram palmsuiker
• 50 gram sjalotjes
• 2 eetlepels vissaus

Frituur de sjalotjes in hete olie goudbruin, laat deze afdruipen en zet ze even aan de kant. Verwarm ondertussen de tamarinde pasta en voeg de palmsuiker toe. Blijf roeren tot het smelt. Zet het vuur uit, voeg de vissaus toe en mix alle ingrediënten tot een gladde substantie.

Voor de roerbak heb je de volgende ingrediënten nodig:
• 200 gram rijstnoedels, geweekt in water
• 4 eetlepels van de Phad Thai saus
• Garnalen
• Een knoflookteentje
• 100 gram tofu, in blokjes gesneden
• 1 of 2 eieren
• 2 theelepels gefermenteerde raap
• 1 eetlepel bieslook
• 150 gram taugé
• 4 eetlepels gehakte pinda
• ½ theelepel droge chilivlokken
• 4 eetlepels kokosolie

Verwarm de olie in een wok en roerbak de garnalen, zet de garnalen vervolgens apart. Bak de knoflook, de koolraap en tofu in de resterende olie. Voeg de saus, de noedels en water toe. Laat even koken. Voeg de ei, chili, pinda’s, taugé en bieslook toe. Roerbak voor 10 seconden en zet het vuur uit. Breng op smaak met vissaus, droge chili, limoensap en basterdsuiker.

Eet smakelijk!

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: