Now Reading
Uw woning isoleren: 4 belangrijke dingen om te weten

Uw woning isoleren: 4 belangrijke dingen om te weten

Uw woning isoleren 4 belangrijke dingen om te weten

Woningisolatie gebeurt tegenwoordig steeds vaker. Het is een belangrijke stap om de woning duurzamer te maken. Bovendien bespaart u heel wat energie wanneer u uw woning laat isoleren. Maar hoe werkt dat eigenlijk, isolatie? En waar moet u op letten? Dit zijn 4 dingen die u wilt weten voordat u begint met isoleren!

1. Subsidie mogelijkheden

De overheid heeft een speciale subsidie in het leven geroepen voor isolerende maatregelen. Daaronder valt onder andere spouwisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Wel moet u daarbij aan bepaalde voorwaarden voldoen. Om isolatie subsidie te krijgen moet u bijvoorbeeld binnen het jaar twee verschillende isolerende maatregelen nemen. Het is verstandig om dit van tevoren goed uit te zoeken, zodat u niet voor (vervelende) verrassingen komt te staan.

2. Welke maatregelen vallen onder isolatie?

Woning isoleren

Er zijn veel mogelijkheden die binnen de term ‘isolatie’ vallen. Uiteraard zijn dat alle bekende maatregelen, zoals het isoleren van het dak of van de vloer. Maar wist u bijvoorbeeld dat ook nieuwe kozijnen en nieuwe beglazing onder isolatie vallen? Vrijwel elke maatregel die u neemt om de thermische schil van de woning te verbeteren valt onder isolatie. Toch telt de overheid niet alles mee voor het krijgen van subsidie. Vaak moet de isolatie voldoen aan een bepaalde Rd-waarde. Vloerisolatie en dakisolatie moeten bijvoorbeeld een Rd-waarde van minimaal 3,5 hebben om mee te tellen.

3. Nieuwe kozijnen nemen?

Zijn uw ramen en kozijnen al wat ouder? Dan kunt u deze laten vervangen. Wel moet u hierbij opletten. Want het is niet altijd voordelig om de kozijnen te vervangen. Veel kozijnen die na 1970 zijn geplaatst zijn, mits goed onderhouden, nog prima. Houten kozijnen hebben bijna dezelfde isolatiewaarde als kunststof kozijnen, de verschillen zijn klein. Wanneer vervangt u uw kozijnen?

  • Als uw kozijnen beschadigd of slecht onderhouden zijn. Houten kozijnen die zijn gaan rotten verliezen veel van hun isolerende functie.
  • Als u kiest voor Triple glas, wat niet past in standaard kozijnen. Daarvoor zijn kozijnen met een bredere sponning nodig.

De prijzen voor kozijnen kunnen erg uiteenlopen. Het is dus altijd goed om verschillende prijzen van kozijnen met elkaar te vergelijken om zo een voordelige en goede aanbieder te vinden.

4. Denk om ventilatie

Ventilatie isolatie

Uw woning isoleren is niet ingewikkeld. Er zijn veel bedrijven die dit kunnen uitvoeren en zelf kunt u ook maatregelen nemen. Veel mensen krijgen na het isoleren van hun woning te maken met vochtproblemen. Dat heeft vooral te maken met een gebrek aan ventilatie. Het isoleren zorgt ervoor dat de woning zo luchtdicht mogelijk wordt afgesloten. Dit vermindert het warmteverlies, vooral in de winter. Een nadeel is dat ook vocht in huis wordt opgesloten. Dat kan problemen geven met schimmels in de woning. Neemt u meer dan twee isolerende maatregelen, of hebt u een kleine woning? Neem dan ook maatregelen om uw woning goed te ventileren. Ventilatieroosters boven de ramen die continu openstaan helpen al heel veel. Het is ook mogelijk om mechanische ventilatie aan te laten leggen in uw woning.

Isoleren is in veel gevallen een verstandige keus. De maatregelen die u neemt verdienen zichzelf weer terug, zeker als u in een wat oudere woning woont. Woningen die na 2010 zijn gebouwd hebben geen extra isolatie nodig, omdat ze bij de bouw voldoende geïsoleerd zijn. Woningen die ouder zijn kunnen vaak na-geïsoleerd worden. Is uw woning ouder dan 30 jaar? Dan is isoleren een verstandige stap in de richting van een lagere energierekening. Het is overigens ook een vorm van sparen, omdat de investering zichzelf terugverdient.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top