Now Reading
Werkloze 55-plusser voelt zich afgeschreven

Werkloze 55-plusser voelt zich afgeschreven

Amersfoort, 22 mei 2014 – De werkloosheid onder 55-plussers in Nederland loopt schrikbarend op. Tussen 2012 en 2013 nam het aantal werklozen in deze leeftijdsgroep toe met meer dan 30%. Op dit moment zijn meer dan 120.000 werkzoekenden ouder dan 55 jaar. Zij voelen zich afgeschreven en worden door de vele afwijzingen neerslachtig. Het lijkt alsof het tegenwoordig normaal is om mensen met veel ervaring en kennis ‘af te schrijven’, puur vanwege hun leeftijd. Vaak moeten zij nog jaren verplicht solliciteren, terwijl zij geen enkel uitzicht hebben op een nieuwe baan. Vooral in deze leeftijdsgroep kan dit hard aankomen, omdat ze het gevoel kunnen krijgen dat hun leven geen zin meer heeft. De hulpverleners van Korrelatie spreken regelmatig mensen die langer werkloos zijn en met hun handen in het haar zitten, of erger, depressief zijn geraakt door hun situatie. 

Het is een feit dat oudere werkzoekenden moeilijker aan een baan komen dan jongere mensen. Gelukkig komt hier nu wel meer aandacht voor en worden meer inspanningen verricht om hen aan werk te helpen. Dit is echter in veel gevallen niet genoeg. Ondanks alle pogingen om weer aan het werk te komen lukt het oudere werkzoekenden vaak niet, terwijl ze wél gekwalificeerd zijn. Gevoelens van depressie, angst en stress liggen op de loer. Vooral omdat juist 55-plussers gaan nadenken over de zingeving in hun leven, die voor hun gevoel, als zij werkloos zijn, op losse schroeven komt te staan.

Is dit het dan?

Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij Korrelatie: “Van werkloos zijn kun je als 55-plusser een flinke knauw krijgen, zeker als er geen enkel uitzicht is op een nieuwe baan en je er toch flink je best voor doet. Terwijl mensen op die leeftijd zélf het gevoel hebben nog in de bloei van hun leven te zijn, worden ze door werkgevers vaak niet zo gezien. Dit heeft tot gevolg dat mensen denken “Is dit het dan?” en “Wat moet ik dán met mijn leven?”.

Korrelatie is geen loopbaanadviseur, maar adviseert mensen wél hun gezondheid in de gaten te houden en hun zinnen af en toe te verzetten. Steeds afgewezen worden doet pijn en is niet bevorderlijk voor de psyche. Het is van belang zélf in de gaten te houden dat de onzekerheid en stress niet te hoog oplopen. Blijf op uzelf passen. Wees niet bang om twijfels en onzekerheden met anderen te delen. Dit lucht op en is vast ook voor anderen herkenbaar. Het belang van een goed (sociaal) netwerk is niet te onderschatten, zij kunnen u helpen uw dag nuttig te besteden.”

Lees ook
emotioneel eenzaam

Contact met Korrelatie

Bent u werkloos en heeft u behoefte aan contact met een professionele hulpverlener? Bel de hulplijn van Korrelatie op nummer 0900-1450 (ma-vr van 9:00-18.00 uur, € 0,15/min). Mailen of chatten kan ook, via www.korrelatie.nl. De psychologen en maatschappelijk werkers van Korrelatie luisteren, adviseren en verwijzen zo nodig door naar gespecialiseerde hulpverleners en websites.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top