Zijn we klaar voor een coronavaccin?

Zijn we klaar voor een coronavaccin?

We zitten er nu al een tijdje op te wachten, het coronavaccin. Wanneer kunnen we deze verwachten en zijn we er dan wel klaar voor om deze direct in te zetten?  Er worden verschillende vaccins getest en elke werkt ook net weer een beetje anders zal dit ook nog verschil geven?

Nederland maakt zich klaar

Het ministerie geeft aan dat ze al sinds de zomer bezig zijn met de voorbereidingen van de vaccinatiestrategie. Zo hebben ze al miljoenen naalden en spuiten ingekocht om het proces snel te laten verlopen wanneer dit kan. Ze verwachten zelf dat ze in december of in de eerste maanden van 2021 kunnen starten met vaccineren.

Hoe werkt het vaccin?

Wanneer het lichaam besmet is met het virus zal het antistoffen aanmaken, dit duurt echter ongeveer een week voor dat ze aangemaakt zijn en hun werk kunnen doen. Een vaccin zorgt er voor dat uw lichaam het virus als kent en dus de benodigde antistoffen al aangemaakt heeft. Wanneer u in contact komt met het virus kan uw lichaam dus veel sneller het virus tegen gaan.

De verschillende vaccins

Er zijn 6 verschillende potentiele vaccins en ze werken op 3 verschillende manieren. Zo is er een vaccin waarbij er enkele kleine niet schadelijke deeltjes van het virus gebruikt worden. Het lichaam zal hiervan schikken en de antistoffen aanmaken. De tweede versie is dat er een soort blauwdruk wordt gemaakt van het virus deze wordt echter minder goed op genomen in het lichaam en kan zorgen voor minder antistoffen. De derde optie werkt eigenlijk ook volgens een soort blauwdruk, deze wordt echter in een leegomhulsel verpakt van een onschuldig virus. Zo komt het beter in uw cellen terecht en zullen er meer antistoffen aangemaakt worden.

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: