Now Reading
Water besparen bij de boodschappen

Water besparen bij de boodschappen

Er zijn heel veel verschillende manieren om bewust om te gaan water. Denk aan het dichtdraaien van de kraan tijdens het tandenpoetsen of net iets korter te douchen. Maar dit zijn niet de enige dingen die je kunt doen. Ook tijdens het doen van je boodschappen kun je rekening houden met het waterverbruik. Voedselafdruk Voedingscentrum geeft hier inzicht in.

Het grootste gedeelte van het waterverbruik komt van de productie van voedsel. Per dag gebruikt de gemiddelde Nederlander ruim 4000 liter water. Slechts 120 liter wordt gebruikt voor het huishouden.

Het klinkt misschien allemaal ingewikkeld, maar dat is het zeker niet. Door elke dag kleine en bewuste keuzes te maken kun je al heel veel water besparen. Als je bijvoorbeeld voor een stukje kip in plaats van rundvlees wordt er al 470 liter water bespaard.

Voor de productie van voedsel wordt zoet water gebruikt. Dit water komt via grondwater uit meren of rivieren. Die voorraad is erg klein en raakt snel op. Slechts 3 procent van het totale wateroppervlak in Nederland is zoet water. Hiervan kan ook maar 3 procent worden gebruikt voor consumptie.

Lees ook
3 gezonde en gemakkelijke ontbijt recepten

Voor producten als vlees, oliën en genotsartikelen worden relatief het meest zoet water gebruikt. Dat water wordt bijvoorbeeld gebruikt om land te irrigeren, als drinkwater voor dieren, voor het schoonmaken van machines en het verwerken van afvalstoffen.

Welke artikelen kun je dan gebruiken als vervanger van deze grootgebruikers? Je kunt ervoor kiezen om wat meer aardappelen te eten in plaats van rijst of pasta. Dit scheelt per 200 gram ongeveer 150 liter water. Daarnaast zijn producten als peulvruchten, thee en zonnebloemolie producten die bij de productie weinig water verbruiken.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top