Now Reading
Wat te doen tegen pigmentvlekken?

Wat te doen tegen pigmentvlekken?

Het zomerzonnetje kan zorgen voor hyperpigmentatie, zo verminder je deze vlekjes

De zomer is op haar hoogtepunt en hoewel de zon zorgt voor een energieboost en een lekker kleurtje op de wangen, kleven hier ook nadelen aan. Pigmentvlekken worden in dit seizoen meer zichtbaar en kunnen een mooi egale tint flink in de weg staan. Eucerin, het apothekersmerk met meer dan 100 jaar ervaring in medische huidverzorging, heeft de tips om hyperpigmentatie tegen te gaan en te verminderen, op een rijtje gezet.

Oorzaken pigmentvlekken

Pigmentvlekken ontstaan als de pigmentproductie in de huid verstoord is. We noemen zo’n verstoring hyperpigmentatie en de zon is de belangrijkste veroorzaker. Ons lichaam heeft namelijk gespecialiseerde cellen – melanocyten – die bescherming bieden tegen zonlicht door pigment aan te maken. En hoewel de hoeveelheid melanocyten in de huid bij iedereen gelijk is ongeacht het huidtype, is er per millimeter huid wel verschil in hoe actief die cellen zijn. In het geval van hyperpigmentatie zijn de cellen overactief en maken na blootstelling aan de zon meer pigment aan waardoor er een donker vlekje ontstaat.

Zwangerschapsmasker

Hormonale disbalans is een belangrijke trigger voor hyperpigmentatie. Pukkeltjes als gevolg van hormonale schommelingen kunnen kleurverschillen in de hand werken en tijdens zwangerschap kan hyperpigmentatie leiden tot een zogenaamd zwangerschapsmasker wat eruit ziet als donkerbruine vlekken op het gezicht.

Voorkomen

Om de kans op overactieve melanocyten en hyperpigmentatie te verkleinen, is het belangrijk om de huid goed te beschermen tegen UV-stralen met een zonnefactor. Voor het gezicht wordt dagelijks smeren met UV-bescherming aangeraden omdat deze huid, samen met die van de handen en de armen, het meest wordt blootgesteld aan de zon. Ook op dagen dat het minder zonnig is, kan de hoeveelheid UV-straling waar de gezichtshuid aan wordt blootgesteld, flink hoog zijn.

TIP: Gebruik een dagcrème met een UV-filter. Zo wordt zonbescherming aanbrengen onderdeel van je dagelijkse routine.

Lees ook
Waarom wordt uw haar grijs en wat is de beste verzorging hiervoor?

Verminderen

De snelste manier om de zichtbaarheid van hyperpigmentatie te lijf gaan is het gebruik van camouflerende producten zoals foundation. Maar hoewel de vlekjes daarmee minder zichtbaar worden, zíjn ze er nog wel. Veel mensen kiezen daarom voor een intensievere behandeling die de bovenste huidlaag, waar het pigment zich had opgehoopt, verwijdert. Een chemische peeling of laserbehandeling bijvoorbeeld, kan de donkere vlekjes oplichten. Maar let op: dit zijn vrij agressieve behandelmethodes en niet ieder huidtype reageert daar goed op.

Het onderzoeksteam van Eucerin is ruim 10 jaar bezig geweest om een alternatief te ontwikkelen dat pigmentvlekken vermindert en voorkomt, maar zacht is voor de huid. Dit heeft geresulteerd in de productlijn met het gepatenteerde Thiamidol, een bestanddeel dat de overmatige aanmaak van melanine door de melanocyten tegengaat. De lijn bestaat uit 4 producten. Een Serum Duo, dat een anti-pigment en een anti-age product in een is, een Dagcrème met SPF30 dat op doeltreffende wijze de aanmaak van melanine en daarmee pigmentvlekken vermindert, een Nachtcrème die bijdraagt aan celvernieuwing en de vermindering van pigmentvlekken tijdens de nacht en een Spot Corrector die het mogelijk maakt om doelgericht en op intensieve wijze plaatselijk pigmentvlekken te verlichten en te verminderen. Lees hier meer over de productlijn.

Bron: Eucerin

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top