Now Reading
Wat te doen bij een Tekenbeet

Wat te doen bij een Tekenbeet

tekenbeet

Wandelen was nog nooit zo populair als het afgelopen jaar. Door corona zijn veel meer mensen gaan wandelen, in de eigen omgeving of in een natuurgebied. Nu de natuur weer lekker groen is en vol op in bloei staat is de kans op een tekenbeet ook weer aanwezig. Heeft u lekker gewandeld in het bos, langs begroeide paadjes of in hoog gras dan is het verstandig om na uw wandeling uw lichaam te controleren op een tekenbeet. Wanneer u gebeten bent door een teek is het handig om te weten hoe nu te handelen.

Hoe herken je een Tekenbeet

Een teek ziet er uit als een klein donker/zwart spinnetje. Een teek zoekt vaak een warm plekje op het lichaam. Onder de oksel, in de knieholte, onder het randje van uw onderbroek of in de nek zijn populaire plekjes voor een teek. Een teek bijt zich vast in de huid. Wanneer de teek zich vol zuigt met bloed wordt hij groter en blijft hij goed vast zitten in de huid. De plek kan gaan jeuken. Het is belangrijk om de teek op de juiste manier te verwijderen om te voorkomen dat zijn hoofd in uw lichaam blijft zitten.

Het verwijderen van een Teek

Een teek moet zo snel mogelijk verwijdert worden. Wanneer de teek zich nog niet goed heeft vastgebeten kunt u hem gemakkelijk verwijderen met plakblad of een kleefpleister. Is de teek al groter geworden en zit hij goed vast in de huid? Dan kunt u deze alleen nog verwijderen door middel van een pincet of tekentang. Zorg dat er geen delen van de teek achterblijven in uw huid, dit kan vervelende ontstekingen met zich mee brengen. Noteer de plek op uw lichaam en de datum van de tekenbeet, dit kan in uw agenda of op de kalender. Mocht er na verloop van tijd een rode vlek op de plek ontstaan waar de teek u heeft gebeten dan kunt u het beste zo snel mogelijk een afspraak maken bij de huisarts. Ook bij griepklachten na een tekenbeet kunt u het beste een huisarts om advies vragen.

Teken kunnen de ziekte van Lyme met zich mee dragen. Door alert te zijn na een bezoekje aan de natuur en de teek snel te verwijderen verminderd u de kans om Lyme op te lopen. Niet alle teken brengen het Lyme virus over dus het is niet altijd zo dat u van een tekenbeet de ziekte van Lyme krijgt. Voorkomen is beter dan genezen. Wanneer u op pad gaat is het dragen van lange en dichte kleding de beste oplossing. Op plekken waar uw huid niet bedekt is kunt u zich insmeren met Deet (let op Deet is vrij agressief op de huid. Het is niet verstandig uw hele lichaam hier mee in te smeren). Dichte schoenen en uw broek in de sokken is een goede tip. Vermijd hoog struikgewas en blijf op de paden.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top