Now Reading
Wat doen steunkousen nou eigenlijk?

Wat doen steunkousen nou eigenlijk?

Veel mensen gebruiken steunkousen maar als u ze zelf niet heeft zult u waarschijnlijk ook niet zo goed weten waar het goed voor is. Het lijken eigenlijk gewoon sokken maar ze zitten dan wat strakker en zijn vaak erg hoog tot net onder de knie maar wat doen ze eigenlijk?

Wat zijn steunkousen?

Steunkousen zijn erg elastisch en horen strak om het been te zitten. Het dragen van de kous zal veel druk uit oefenen op het been waardoor de doorbloeding verbeterd. De kousen worden vaak gebruikt om vocht af te drijven of om vocht in de benen te kunnen voorkomen. Voor spataderen of lipoedeem heeft het dragen van een steunkous ook medische voordelen. Steunkousen zijn onderverdeeld in verschillende drukklasse van 1 tot 4. Hoe hoger de klasse hoe meer druk de kous zal geven. De juiste kous is afhankelijk van hoeveel u nodig heeft of wat aansluit aan uw been.

Bloedcirculatie

Het is belangrijk om de bloedstroom in uw benen op gang te houden. Wanneer u lang stil moet zitten door werk of door immobiliteit is het belangrijk om de bloedcirculatie te helpen. Door geregeld de benen bewegen zoals met wandelen, joggen en het bewegen van de voeten zal dit de bloedstroom juist beter worden. Wanneer u dit niet kan door uw werk of door bijvoorbeeld veel reizen met trein of bus dan komt de circulatie stil te liggen. Er kan dan vocht in de benen ontstaan of u zult last krijgen van spataderen. Door de steunkousen te dragen wordt de bloedcirculatie op gang geholpen ook wanneer u langere tijd stil zit.

Aan en uit trekken van kousen

Doordat de kousen strak moeten zitten kan het wat lastiger zijn om ze aan en uit te trekken, oudere mensen hebben hier sneller moeite mee. Het helpt om plastic handschoenen te dragen als u de kousen aan of uit wilt trekken. De handschoenen zorgen er voor dat u meer grip heeft op de kous wat het iets makkelijker maakt. Er zijn ook andere hulpmiddelen die daarbij kunnen helpen maar in veel gevallen zal ook thuishulp langskomen om hierbij te helpen.

Tips voor het dragen van steunkousen

  • Draag ze iedere dag van het opstaan tot naar bed gaan
  • Op warme dagen heeft u ze juist nodig dus draag ze ook dan
  • Uw huid kan uitdrogen door de kousen dus smeer uw benen ’s avonds in met een vette zalf
  • Zorg elk jaar voor nieuwe kousen, ze kunnen hun elasticiteit verliezen

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top