Waarom leraar zijn een leuk beroep is – zeker voor ouderen!

Waarom leraar zijn een leuk beroep is – zeker voor ouderen!

Ben je al leraar? Of ben je op zoek naar een carriere-switch en lijkt het beroep van leraar je wel wat? Leraar zijn is echt een onwijs leuk beroep! Het grappige is dat veel mensen een beroep als leraar steeds meer zien zitten naarmate ouder worden. Hoe komt dat eigenlijk? Is leraar zijn nou echt zo leuk als iedereen beweert? En kun je ook nog leraar worden als je al wat ouder begint te worden?

De voordelen van leraar zijn in het algemeen

Leraar zijn brengt verscheidene voordelen met zich mee, die je lang niet altijd tegenkomt in andere beroepen. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek dat leraren zich over het algemeen gelukkiger voelen met hun werk dan bijvoorbeeld landbouwers en kantoormensen. Waarom is dat zo?

  • Als leraar heb je het gevoel dat je meewerkt aan het ‘bijschaven’ van andere, jongere mensen. Zo heb je een gevoel dat wat je doet ook echt nuttig is.
  • Je hebt vrij veel invloed op je leerlingen en leert hen wat volgens jou belangrijk is. Je kunt hen dus (voor een deel) vormen op een manier die jij goed vindt.
  • Leraar zijn is fysiek helemaal niet zwaar. Het kan dus ook worden gedaan door mensen die fysiek niet (meer) sterk zijn.
  • Er zijn goede trainingen en scholingen mogelijk als je leraar wilt worden. Bovendien zijn er veel banen beschikbaar in het onderwijs, maar ook in het beroepsonderwijs.
  • Het is afwisselend werk: je hebt veel taken zoals huiswerk nakijken, lesgeven en vergaderen die samen een wisselende werksituatie opleveren.

Leraar zijn als je ouder dan vijftig bent

Mensen die de vijftig passeren en hun baan kwijtraken, komen vaak in een soort zwart gat terecht. Het is voor hen moeilijk te accepteren dat ze een andere baan moeten zoeken en bovendien is het vinden van een nieuwe baan helemaal niet makkelijk vanaf deze leeftijd. Toch is er een beroep dat juist zeer geschikt voort iets oudere mensen: het beroep van leraar!

  • Het werk in het onderwijs is zoals gezegd ook prima geschikt voor mensen die fysiek niet veel meer aankunnen.
  • Als leraar breng je je kennis en ervaring over op jongeren. Dat is iets waar veel ouderen naar verlangen: dat hun kennis niet verloren gaat, maar doorgegeven zal worden.
  • Als je het onderwijs ingaat als je ouder bent, kom je vaak bij een beroepsopleiding terecht. Je hoeft je dus geen zorgen te maken om onwillige pubers, maar je krijgt alleen leerlingen die oprecht geïnteresseerd zijn in wat jij ze te leren hebt.
  • Als je ouder bent, hebben de jongeren vaak meer respect voor je.
  • Het geeft je een goed gevoel als je anderen kunt helpen om hun werk te verbeteren.

Vaak vinden ouderen een baan als leraar door bij het bedrijf te blijven werken waar ze al in dienst waren. Als je bijvoorbeeld al jarenlang hebt gewerkt als tegelzetter, kun je vaak bij hetzelfde bedrijf in dienst blijven als leraar voor jongeren die het vak nog moeten leren. Ook bedrijfsscholen zitten te springen om ervaren mensen die hun vakkennis willen delen met jongeren die nog niet of nauwelijks ervaring op de werkvloer hebben opgedaan. Ben je heel goed met jongeren en heb je een engelengeduld? Dan kun je ook zoeken naar een baan waarbij je mensen met een beperking kunt begeleiden bij hun werk. Leraar zijn kun je op heel veel manieren doen en er is altijd wel een manier die bij jou past.

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: