Now Reading
Waarom beide oren even goed moeten werken

Waarom beide oren even goed moeten werken

Ons lichaam is een perfecte machine. En daarom hebben we twee oren in plaats van éé​​n. Want met één oor is het heel lastig om geluiden te onderscheiden én te horen waar ze vandaan komen.

Iedereen ervaart dit verschil als een oor (tijdelijk) minder goed functioneert. Maar ook mensen die normaal aan beide kanten een hoortoestel dragen zullen een verschil merken als ze maar één hoortoestel gebruiken. Maar hoe kan het eigenlijk dat we beter horen met twee oren dan met één?

Richting van het geluid
Doordat we aan elke kant van het hoofd een oor hebben, is het makkelijker voor onze hersenen om te bepalen vanwaar het geluid komt. Onze oren geven allerlei signalen aan de hersenen door. De hersenen interpreteren deze signalen heel snel. Ze berekenen de verschillen in kracht en duur van elke geluidsgolf per oor. Zo bepalen ze waar het kopje viel of van welke kant een brommer aan kom rijden. Dit lokaliseren van het geluid gebeurt automatisch en onbewust bij iedereen met twee gelijk werkende oren.

Reikwijdte van het geluid
Met twee oren hoort een mens vier keer beter dan met één oor. Waar één oor geluiden uit een reikwijdte van 180 graden kan opvangen, kunnen twee oren dat voor 360 graden. Zo krijg je met twee horen beter mee wat er in je omgeving gebeurt.

Betere geluidskwaliteit
Een enkel oor kan niet dezelfde geluidskwaliteit bieden als twee oren. Met twee oren is het geluid beter in balans en natuurlijker. Een mono-geluid geeft een ongewoon gevoel, omdat de hersenen niet in gelijke mate gestimuleerd worden.

Twee oren vangen gezamenlijk het geluid op. Ze kunnen daardoor ook beter plotselinge harde geluiden verwerken. Daarom vergt het meer inspanning om maar met één oor te moeten horen in plaats van met twee.

Eén of twee hoortoestellen
Mensen die aan twee oren slechthorend zijn, doen er goed aan om in beide oren een hoortoestel te dragen. Net zoals u met twee ogen afstanden beter kunt inschatten, kunt u met twee hoortoestellen beter geluiden van elkaar onderscheiden en bepalen waar het geluid vandaan komt.

Waarom kan gehoorverlies per oor verschillen?
Vaak is het dat bij het ouder worden het gehoorverlies voor beide oren ongeveer hetzelfde is. Wanneer het ene oor beduidend slechter gaat horen dan het andere oor, kan er iets anders aan de hand zijn.

1. Oorinfectie
Chronische oorontstekingen kunnen gehoorverlies veroorzaken. Een oorontsteking kan wel een paar weken aanhouden. Zware infecties kunnen de buis van Eustachius blokkeren, waardoor het gehoor flink belemmerd wordt. Zo’n oorontsteking kan een gehoorverlies van wel 24 tot 45 decibel veroorzaken. Wanneer u lang last heeft van een oorontsteking, is het verstandig om naar uw huisarts te gaan. Onbehandelde oorontstekingen kunnen er namelijk voor zorgen dat uw gehoor blijvend beschadigd.

2. Oorsmeer
Ook oorsmeer kan er voor zorgen dat het ene oor beter hoort dan het andere. Oorsmeer kan zich ‘opstapelen’ en daardoor gehoorverlies en pijn veroorzaken. Daarnaast kan zo’n opeenstapeling van oorsmeer ook een infectie in uw oor veroorzaken.
Er bestaan ook goede bacteriën die het oor beschermen tegen infecties. Maar soms is juist het gebrek aan goede bacteriën er de oorzaak van dat oorsmeer zich ophoopt en een infectie veroorzaakt. Het kan zelfs zo zijn dat het ene oor wel zulke goede bacteriën bevat, en het andere oor niet.

Twijfel wegnemen
Problemen met uw gehoor zijn altijd vervelend. U bent er daarom bij gebaat snel tot actie over te gaan. Vermoedt u dat u aan één of twee kanten minder goed begint te horen? Een bezoek aan een KNO-arts of audicien geeft u inzicht in uw hoorprobleem en zal met u op zoek gaan naar de beste oplossing.

Advertisement

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top