Now Reading
Het voorjaar staat weer voor de deur. 3 tips hoe u en uw motor veilig de weg op kunnen

Het voorjaar staat weer voor de deur. 3 tips hoe u en uw motor veilig de weg op kunnen

Het zonnetje laat zich steeds vaker zien en de regenbuien worden steeds minder intens. Zodra het mooie weer er aankomt worden veel motoren uit de garage gehaald om een ritje te maken. Heeft je motor nu het hele jaar stilgestaan, dan is het wellicht verstandig om alles even na te lopen. Zo weet je namelijk zeker dat je straks veilig de weg op kunt. Met deze 3 tips, is jouw motor helemaal klaar voor het voorjaar!

1. Een voorbereid mens telt voor twee

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker als motorrijder ben je een stuk kwetsbaar dan dat de autobestuurders zijn. Ga dan ook goed voorbereid de weg op. Check voor de zekerheid de dekking van je motorverzekering en loop ook overige beschermingsmaatregelen even na. Heb je vorig jaar een val meegemaakt en is je helm wat beschadigd, dan kun je bijvoorbeeld beter direct een nieuwe aanschaffen. Controleer ook je motorpak op eventuele scheuren, gaten of beschadigingen. Zelfs de kleinste beschadiging kan ervoor zorgen dat de beschermende werking een stuk afneemt.

2. Controleer de banden

Net als bij een auto is het ook bij de motor belangrijk om de banden te controleren voordat je de weg op gaat. Let goed op de diepte van het profiel. Is het profiel niet diep genoeg meer? Loop dan geen risico en schaf een paar nieuwe banden aan. Een goede grip op de weg is natuurlijk van levensbelang wanneer het gaat om het besturen van een motor. Controleer ook de bandenspanning en eventuele scheuren of gaatjes. Neem ook even de tijd om steentjes en ander puin uit de banden te halen om toekomstige scheuren te voorkomen. Ben je helemaal klaar voor een groepsuitje!

3. Loop de motor even goed na

Ook van groot belang is natuurlijk de motor zelf. Controleer bijvoorbeeld of de ketting niet te slap of te strak is en verzeker je ervan dat er geen schakels klemmen. Eventuele lekkages kunnen gemakkelijk opgespoord worden nu dat de motor een jaar binnen heeft gestaan. Een schone vering betekend vaak dat er geen lekkage plaats heeft gevonden – door de achtervering even goed te onderzoeken kun je dus al veel leren. Om helemaal zeker te zijn kun je de remblokken preventief vervangen; remmen is natuurlijk ook wel ernstig belangrijk.

Tip: Geef de motor een grote schoonmaak. Nu wil je natuurlijk stralend de weg op, maar een grote schoonmaak is ook een goede manier om alles even na te lopen.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top