Het verschil tussen een vast en een variabel pensioen

Het verschil tussen een vast en een variabel pensioen

Voor veel mensen die jaren lang gewerkt hebben is het iets om naar uit te kijken: u mag met pensioen. Vrije tijd om te besteden aan uw dierbaren of die hobby waar u graag mee verder wilt. Misschien wilt u wel meer van de wereld zien of gewoon genieten in uw achtertuin. Stoppen met werken betekend niet alleen meer vrije tijd maar ook een ander inkomen dan u gewend bent. Misschien bouwt u al jaren zelf of via uw werkgever pensioen op of wilt u hier de komende jaren nog extra in investeren. De termen die voorkomen bij pensioen zijn: vast en variabel, maar wat is nu precies het verschil? Ik leg u het verschil uit zodat u gerust kunt zijn over uw pensioen.

Vast pensioen

Een vast pension geeft veel zekerheid. Zodra u met pensioen gaat ontvangt u ieder maand hetzelfde bedrag. Doordat de rente is vastgezet zal het maandbedrag niet stijgen of dalen. Fijn die zekerheid maar het leven kan natuurlijk in de loop van de jaren duurder worden en daar is uw maand budget dan niet op berekend. Het maandelijkse bedrag wordt berekend op basis van de rentestand op het moment dat u met pensioen gaat, staat deze rente laag dan ontvangt u een lager bedrag. Stijgt de rente in de jaren dat u met pensioen bent dan heeft u hier geen voordeel meer van omdat u gekozen heeft voor een vast pensioen. Een vast pensioen geeft u dus de zekerheid van een vast maandelijks inkomen. U bent alleen wel erg afhankelijk van het uitgekeerde rentebedrag op het moment van uw pensioen aanvraag.

Variabel pensioen

Anders dan bij een vast pensioen kan het maandelijkse bedrag bij een variabel pensioen wisselen. Het voordeel is natuurlijk dat je bij een hogere rentestand ook meer pensioen ontvangt. Ieder jaar wordt door de verzekeringsmaatschappij opnieuw uw maandbedrag bepaald voor het komende jaar. Met een variabel pensioen neemt u meer risico omdat u de ene keer meer kunt ontvangen maar wanneer de rentestand zakt ook minder zult krijgen.

De keuze voor een vast of variabel pensioen is voor iedereen anders. Sommige mensen houden van zekerheid en willen liever geen verandering. In dat geval zal een vast pensioen beter bij u passen. Wilt u profiteren van de hoge rentestand en bent u niet bang om na een jaar wat inkomen in te leveren dan kunt u kiezen voor een variabel pensioen.  Momenteel kiest een ruime meerderheid nog altijd voor het vaste pensioen maar dit komt ook omdat dit de standaard optie is. Gelukkig hoeft u de keuze nu nog niet te maken maar kan dit als u daadwerkelijk de pensioengerechte leeftijd heeft bereikt. Wees goed voorbereid om ook op uw oude dag te kunnen blijven genieten van de leuke dingen.

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: