Now Reading
Veroorzaakt slecht slapen Alzheimer?

Veroorzaakt slecht slapen Alzheimer?

Niet goed kunnen slapen is ontzettend vervelend. Het zorgt voor verminderde energie, verminderde alertheid en u kunt er ook humeurig van worden. Maar veroorzaakt het ook Alzheimer? Het Radboudumc, in Nijmegen heeft onderzocht of er een verband bestaat tussen een slechte nachtrust en het effect op Alzheimer. In dit artikel leest u meer over het onderzoek en hoe u beter kunt genieten van uw goede nachtrust.

Eiwitten en Alzheimer

Tau en amyloïd-beta zijn eiwitten die van nature in de hersenen voorkomen. Normaal gesproken stijgt de productie van amyloïd-beta overdag en daalt het tijdens de slaap. Bij onderzoeken naar de ziekte Alzheimer is men erachter gekomen dat deze eiwitten zich na verloop van tijd ophopen in de hersenen. Hierdoor wordt er schade veroorzaakt wat tot cognitieve klachten leidt. Door een slaapgebrek nemen bepaalde eiwitten toe, vandaar dat het Radboudumc onderzoek heeft gedaan naar dit proces.

Het onderzoek

17 gezonde vrijwilligers hebben meegedaan aan een slaapexperiment. In een speciaal slaaplab werden de proefpersonen opgedeeld in twee groepen. De ene groep werd tijdens hun slaap uit hun diepe slaap gehouden doormiddel van geluiden. Ze waren dus nog wel in slaap maar kwamen nooit tot hun diepe slaap. De andere groep kon ongestoord slapen. Na een maand werden de groepen gewisseld. Uiteindelijk werd bij ieder proefpersoon in de ochtend hersenvocht afgenomen om te zien wat het percentage eiwitten was. Hieruit bleek dat er een 10% toename van amyloïd-beta eiwitten was zichtbaar was voor de groep zonder diepe slaap.

See Also
met het raam open slapen

De conclusie van het onderzoek

Helaas is het onderzoek nog niet volledig genoeg om conclusies uit te kunnen trekken. De betrokken onderzoekers benadrukken dan ook dat het nog niet is aangetoond dat slecht slapen het risico op Alzheimer verhoogt. Wel geeft Jurgen Claassen (Radboudumc) het volgende aan: “Goede slaap heeft op andere gebieden al bewezen gezondheidseffecten en er zijn goede en effectieve behandelingen, ook niet-medicamenteus, voor slaapstoornissen. Vooruitlopend op verder onderzoek durf ik dus al wel mensen te adviseren aandacht te hebben voor goede slaap.”

Zo zorgt u voor voldoende slaap

  • Kijk minimaal een uur voordat u gaat slapen niet naar een tv- of smartphonescherm
  • Drink een kop kruidenthee of maak eventueel gebruik van natuurlijk supplementen. Onze tip is de Sambrosa
  • Zorg voor goede ventilatie in de slaapkamer
  • Gebruik uw slaapkamer primair om te slapen. Maak er dus geen kantoor of studeerkamer van.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top